Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Struka: Amandmani na Ustav nepopravljivi, potreban nov tekst

Struka: Amandmani na Ustav nepopravljivi, potreban nov tekst

Goran IlićPredstavnici ključnih udruženja pravnika u Srbiji i predstavnici civinog sektora smatraju da amandmani na Ustav Srbije moraju biti povučeni i ponovo napisani. Oni su ponovili da predložene izmene ne doprinose depolitizaciji pravosuđa, već je ojačavaju, i zbog toga moraju hitno biti odbačeni.

Odustanite od politizacije pravosudja. To je poruka sa skupa o predloženim izmenama Ustava u delu o pravosuđu, koje su podigle veliku prašinu u javnosti. Sa jedne strane, Ministarstvo pravde i njeni činovnici, a sa druge struka – Društvo sudija Srbije, Udruženje sudija Srbije, više organizacija civilnog društva, ali i Vrhovni kasacioni sud, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

"Ocena je saglasna svih učesnika u debati da je u jednom zanatskom, tehničkom smislu to urađeno na jednom izuzetno niskom nivou koji nam ne služi na čast, kaže Dragan Boljević iz Društva sudija Srbije.

"Bojim se da, ako to ne promenimo, da će tužilaštvo ostati zarobljeno u nekoj vrsti vremenske kapsule i da neće moći da odgovori zadacima koji se postavljaju pred njega", dodaje Goran Ilić iz Udruženja tužilaca Srbije.

Kontrolisana selekcija izbora sudija kroz pravosudnu akademiju, moguća manipulacija terminom "istaknuti pravnici" koji biraju sudije, a među kojima mogu biti i političari na vlasti pa i resorni ministar, mogućnost ministra pravde da inicira razrešenje, omogućavanje premeštanja sudija čime se otvara mogućnost njhovog disciplinovanja, položaj tužilaštva u celini, samo su deo primedbi struke.

Kažu da je tekst nepopravljiv i da mora biti napisan nov. Međutim, primećuju, Ustavni sud nije ni dotaknut izmenama, a te sudije biraju predsednik i parlament.

"Oni učestvuju u izboru, odnosno odlučivanju o žalbama kada dolazi do razrešenja sudija, prema tome i u tom delu su umešani, pored toga što odlučuju o samim presudama i imaju pravo da ih ponište", kaže Vida Petrović Škero iz Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

Najviši predstavnik nemačka države u Srbiji, zemlje koja je preko svojih organizacija izuzetno angažovana na izradi i usklađivanju domaćih pravnih propisa sa evropskom praksom, uzdržan je na tvrdnje struke da dolazi do nove politizacije pravosuđa.

"Nemamo zvaničan stav u ovom trenutku, već ga odlažemo do trenutka kada vi završite vaše diskusije i dođete do finalnog teksta koji će biti posat Venecijanskoj komisiji Saveta Evrope, koje će o tome dati svoje mišljenje", navodi nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman.

Ditman je dodao da je u toku živopisna debata i ponovio da je vladavina prava ključan kriterijum za dalje evrointegracije Srbije.

Izvor: N1, autor: Nikola Radišić

Poslednje vesti

Pohvala jedino za uvođenje Poverenika za samostalnost tužilaca Pohvala jedino za uvođenje Poverenika za samostalnost tužilaca U izveštaju organizacije Grupe država protiv korupcije (GRECO), pod tačkom 60, između ostalog pohvaljena je inicijativa uvođenja Poverenika za samostalnost... More detail
Nenad Stefanović za Vreme: Ustavne promene i posledice Nenad Stefanović za Vreme: Ustavne promene i posledice Ministarstvo pravde je objavilo tzv. radni tekst amandmana za oblast pravosuđa, sa kojim je napravljen zaokret u odnosu na usvojeni akcioni plan, u pravcu... More detail
Strukovna udruženja: Izmene Ustava umanjuju nezavisnost Strukovna udruženja: Izmene Ustava umanjuju nezavisnost Lidija Komlen-Nikolić iz Udruženja tužilaca Srbije je na konferenciji za novinare u Beogradu ukazala da predloženi amandmani ne obezbeđuju samostalnost... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije