Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Pohvala jedino za uvođenje Poverenika za samostalnost tužilaca

Pohvala jedino za uvođenje Poverenika za samostalnost tužilaca

Goran IlićU izveštaju organizacije Grupe država protiv korupcije (GRECO), pod tačkom 60, između ostalog pohvaljena je inicijativa uvođenja Poverenika za samostalnost tužilaca. Naime, Državno veće tužilaca je prošle godine donelo odluku kojom se formira institucija Poverenika za samostalnost tužilaca „u cilju jačanja samostalnosti i institucionalnog integriteta javnog tužilaštva i zaštite i jačanja samostalnosti i profesionalnog integriteta nosilaca javnotužilačke funkcije“.

Kako je Insajder ranije pisao, u toku prošle godine, Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić utvrdio je najmanje dva slučaja političkog pritiska na javne tužioce u Srbiji. U prvom slučaju utvrđeno je da je bilo političkih pritisaka na postupajućeg tužioca u Mionici.

Kako je Insajder ranije pisao, na tužiteljku koja je postupala u predmetu falsifikovanja biračkih spiskova, pritisak su vršili pripadnici jedne stranke vladajuće koalicije.

Drugi slučaj odnosio se na pokušaj pritiska gradonačelnika na postupajućeg tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Valjevu.

Poverenik je, kako je Insajder objavio, u svom izveštaju tad napisao da je gradonačelnik narušio “ravnotežu dozvoljene i potrebne kritike zarad ostvarivanja uticaja na rad i odlučivanje javnog tužilaštva, i to u predmetima za koje je lično zainteresovan”.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas povodom nesklada između izveštaja GREKA i sopštenja Ministarstva pravde, da ako se pročita izveštaj, kako je navela, može se videti da nigde nije rečeno da nijedna preporuka nije ispunjena , već da su ispunjene delimično. Ona je rekla da je to izveštaj iz 2015. i da je ostavljen rok do kraja godine da se „ponovo ispune preporuke koje su date u tom periodu“.

Kuburovićeva je navela da su borba protiv korupcije i uspostavljanje nezavisnog i odgovornog pravosuđa jedan od glavnih ciljeva Srbije.

"Ispunjavanje preporuka GREKA predstavlja proces u kome kontinuirano učestvuju svi državni organi na koje se taj proces odnosi: Narodna skupština Srbije, Ministarstvo pravde, Ministarstvo finansija, Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca, Agencija za borbu protiv korupcije", podsetila je ministarka.

Raskorak između preporuka i učinka

Ministarstvo pravde juče je saopštilo da Srbija ubrzano radi na ispunjavanju preporuka tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije – GREKO, od kojih su gotovo sve u većem delu već ispunjene.

Saopštenje je usledilo ubrzo pošto je GREKO u najnovijem izveštaju objavio da Srbija nije primenila nijednu preporuku za sprečavanje korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima.

Telo Saveta Evrope zaključuje u izveštaju da je veoma nizak nivo ispunjenja preporuka "ukupno gledano nezadovoljavajući", i poziva šefa srpske delegacije da dostavi izveštaj o napretku u primeni svih neispunjenih preporuka što pre, a najkasnije do 31. oktobra.

GRECO je 2015. preporučio Srbiji preduzimanje mera za dalje poboljšanje transparentnosti parlamentarnog procesa. Istaknuta je potreba uvođenja pravila o transparentnosti kontakata poslanika s lobistima i trećim stranama, zbog visokog rizika od nedozvoljenog uticaja.

Među preporukama iz 2015. godine bilo je i jačanje nezavisnosti i uloge Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, kao i promena procedura za izbor sudija, predsednika sudova i tužilaca.

Izvor: Insajder

Poslednje vesti

Prevod dela Izveštaja Evropske komisije o Srbiji od 17. aprila 2018. Prevod dela Izveštaja Evropske komisije o Srbiji od 17. aprila 2018. Izdvojeno iz Izveštaja Evropske komisije o Srbiji objavljenog 17.4.2018. u Strazburu. More detail
Saopštenje UTS i Poverenika za samostalnost tužilaca Saopštenje UTS i Poverenika za samostalnost tužilaca Poverenik za samostalnost tužilaca i predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Goran Ilić, povodom izveštaja Evropske komisije... More detail
Udruženje tužilaca Srbije - Goran Ilić i Nenad Stefanović za Betu, Blic i Insajder: Ministarstvo nije uvažilo primedbe struke, cilj izmene Ustava potpuna politička kontrola nad tužilaštvom Udruženje tužilaca Srbije - Goran Ilić i Nenad Stefanović za Betu, Blic i Insajder: Ministarstvo nije uvažilo primedbe struke, cilj izmene... Član Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Nenad Stefanović izjavio je da je konačna verzija izmena Ustava u oblasti pravosuđa, koju je Ministarstvo... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije