Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Treći globalni forum za udruženja tužilaca: "Odgovornost i etički standardi u tužilaštvu"

Treći globalni forum za udruženja tužilaca: "Odgovornost i etički standardi u tužilaštvu"

Treći globalni forum za udruženja tužilaca: "Odgovornost i etički standardi u tužilaštvu"Od četvrtka, 25. maja do nedelje 28. maja 2017. godine, u Beogradu će biti održan Treći globalni forum za udruženja tužilaca. Forum će biti održan u Palati Srbija, a tema konferencije će biti "Odgovornost i etički standardi u tužilaštvu".

Datum: četvrtak 25. maj 2017. - nedelja 28. maj 2017.
Lokacija: Beograd, Srbija
Mesto održavanje: Beograd, Palata Srbija
Broj učesnika: 100 
Jezik: Srpski, engleski

Tema konferencije:  ODGOVORNOST I ETIČKI STANDARDI U TUŽILAŠTVU

Teme o kojima će se govoriti na konferenciji: Uloga udruženja u promociji odgovornosti  tužilaštva - Etički standardi; Dve strane medalje - tužilačka odgovornost u medijima; Tužilačka odgovornost kao prepreka neprimerenog uticaja - hijerarhije, političke moći; Uloga udruženja tužilaca u izgradnji i obukama kadrova; Finansijska odgovornost: Odgovorno finansijsko upravljanje kao deo tužilačke nezavisnosti; Odgovorno upravljanje resursima; Uloga udruženja u društvenoj odgovornosti; Udruženja i članovi: Modeli i prakse.  

O konferenciji:

Nezavisnost i odgovornost tužilaca se nekad smatraju kao suprotstavljene vrednosti, međutim one se međusobno dopunjuju. Javni tužioci bi trebalo da obavljaju svoju dužnost bez neprimerenog uticaja i država bi trebala da ih od takvih uticaja štiti. Istovremeno, tužioci bi trebalo da budu odgovorni za svoje postupke kako je propisano u Priručniku Ujedinjenih nacija o ulozi tužioca i prema standardima Međunarodnog udruženja tužilaca (IAP Standards). Tužioci bi trebalo da budu odgovorni prema zakonu, pravosuđu i prema organizaciji (instituciji) u kojoj rade. Možda najvažnije, treba da budu najodgovorniji prema javnosti, obezbeđujući da njihova ovlašćenja prvenstveno služe javnom interesu. Zato udruženja tužilaca imaju ključnu ulogu u ovome.

Primena etičkih standarda vodi jačanju poverenja javnosti, odgovornosti i boljem razumevanju uloge tužilaca u društvu. Udruženja tužilaca mogu da imaju vodeću ulogu u ovome.

Konferencija će omogućiti razmenu prakse i iskustava iz drugih zemalja u vezi tužilačke odgovornosti. Planirano je 8 tema koje se odnose na odgovornost i etičke standarde tužilaca (tužilaštva). Agendom su predviđene plenarne sednice i dve radionice svaki dan, koje će omogućiti rad u manjim grupama. Svaki panel će imati moderatora koji će biti odgovoran za diskusiju, dok će svaka radionica imati izvestioca.

Glavni cilj konferencije je da se utvrdi kako udruženja tužilaca mogu efikasno da doprinesu u jačanju tužilačke odgovornosti i u primeni etičkih standarda tužilaštva.

Ciljna grupa konferencije:

Ciljna grupa konferencije su predstavnici udruženja tužilaca iz celog sveta. Udruženja tužilaca su profesionalne organizacije koje postoje u različitim pravni sistemima. Uobičajeno, primarni cilj udruženja je da štiti nezavisnost i nepristrastan pristup nosiocima pravosudne funkcije. Takođe, udruženja  doprinose boljoj reputaciji nosilaca pravosudne funkcije, što je važno za diskusiju koliko udruženja doprinose u jačanju odgovornosti i sprovođenju etičkih standarda. Pored udruženja tužilaca na konferenciju su dobrodošli i tužioci  iz država koje planiraju da osnivaju udruženja.

Broj učesnika je ograničen na 100.

Poslednje vesti

Vasilić: To što ministarstvo ne sluša struku, to je bahato Vasilić: To što ministarstvo ne sluša struku, to je bahato Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije kaže da Srbija nije primenila nijednu preporuku za suzbijanje korupcije SE i dodaje da je neralno... More detail
Pohvala jedino za uvođenje Poverenika za samostalnost tužilaca Pohvala jedino za uvođenje Poverenika za samostalnost tužilaca U izveštaju organizacije Grupe država protiv korupcije (GRECO), pod tačkom 60, između ostalog pohvaljena je inicijativa uvođenja Poverenika za samostalnost... More detail
Nenad Stefanović za Vreme: Ustavne promene i posledice Nenad Stefanović za Vreme: Ustavne promene i posledice Ministarstvo pravde je objavilo tzv. radni tekst amandmana za oblast pravosuđa, sa kojim je napravljen zaokret u odnosu na usvojeni akcioni plan, u pravcu... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije