Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Press Clipping Otvoren Treći globalni forum udruženja tužilaca Srbije: Tužioci odgovorni političarima, a ne zakonima

Otvoren Treći globalni forum udruženja tužilaca Srbije: Tužioci odgovorni političarima, a ne zakonima

Otvoren Treći globalni forum udruženja tužilaca SrbijeMi u Srbiji imalo "mali problem" sa vladavinom prava. Po svim relevantnim međunarodnim istraživanjima u ovoj oblasti ne stojimo najbolje, rekao je danas predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić.

On je, na svečanom otvaranju Trećeg globalnog foruma udruženja tužilaca koje se održava u Palati Srbija, za medije rekao da pravni okvir u Srbiji ne omogućava samostalnost tužioca.

- Pravni okriv obezbeđuje uticaj na tužilaštvo, po našem Ustavu starešine u tužilaštvu, koje je centralizovan sistem, bira Narodna skupština na predlog Vlade - kazao je Ilić napominjući da tužioci u Srbiji imaju političku umesto profesionalne odgovornosti.

Predsednik Udruženja tužilaca Srbije je istakao i problem preopterećenosti tužilaca, koji se odražava na kvalitet i ispravnost odluka.

- To je jedan zatvoren krug i Ministarstvo pravde i svi odgovorni činioci moraju pod hitno da to reše, naglasio je Ilić.

Predsednik Međunarodnog udruženja tužilašva Gerhard Jaroš ocenio je da tužioci treba da uče jedni od drugih i međusobno se pomažu u prekograničnim predmetima.

Čedomir Backović, pomoćnik ministarke pravde, istakao je da se vladavina prava u najvećom meri sastoji od predvidljivosti.

- Poverenje u pravosuđe će porasti kada građani u većoj meri budu mogli da predvide pravne posledice svog činjenja ili nečinjenja. Ogroman, ako ne i čitav deo posla na povećanju poverenja u pravosuđe je na vama koji pravo primenjujete, a na nama iz ministarstva je da vas slušamo - kazao je Backović.

Andrea Oricio, šef misije OEBS u Srbiji, je naglasio da su tužioci prvi koji moraju da obezbede poštovanje fundamentalnih prava.

- U tom poslu tužioci moraju da budu nezavisni. Nezavisnog nije samo lepa reč, već nužan preduslov da tužioci mogu da se bave poslom koje im je društvo nametnulo. U Srbiji moramo raditi na nezavisnosti tužilaštva od političkog uticaja - kazao je Oricio, dodajući da tužilačka udruženja imaju ključnu ulogu u odbrani svojih kolega.

Zagorka Dolovac bila sprečena da prisustvuje

Iako je bila najavljena kao govornik, Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac nije se pojavila na Trećem globalnom forumu udruženja tužilaca čime je nastavila praksu izbegavanja događaja kojima prisustvuju novinari. Okupljene učesnike je u njeno ime pozdravio njen zamenik Goran Ilić, rekavši da su Dolovčevu obaveze sprečile da se pojavi. Pored nje, na skup nije došla ni ministarka pravde Nela Kuburović, iako se i njeno ime nalazilo na pozivu za medije.

Izvor: Danas, piše: V.J.
Foto: Fonet / Zoran Mrđa

Poslednje vesti

Udruženje tužilaca Srbije dobilo nagradu od Izvršnog odbora Međunarodnog udruženja tužilaca (IAP) Udruženje tužilaca Srbije dobilo nagradu od Izvršnog odbora Međunarodnog udruženja tužilaca (IAP) Izvršni odbor Međunarodnog udruženja tužilaca (IAP) dodelio je nagradu Udruženju javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije. More detail
USTP podneo inicijativu Ustavnom sudu Srbije USTP podneo inicijativu Ustavnom sudu Srbije Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika (USTP) podnelo je danas Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredaba... More detail
Mesec dana novog zakona: Prijave za više od 2.000 nasilnika Mesec dana novog zakona: Prijave za više od 2.000 nasilnika Kako za “Blic” kaže Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca, u Srbiji je od primene novog Zakona bilo preko 2.600 hitnih mera za jun i jul mese More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije