Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktivnosti Vesti Saradnja Članstvo u međunarodnim organizacijama

Članstvo u međunarodnim organizacijama


Udruženje javnih tužilaca i zamenika tužilaca Srbije dobilo je godišnju nagradu Medjunarodnog udruženja tužilaca, koja se dodeljuje za doprinos u ostvarivanju ciljeva te međunarodne asocijacije.

Nagrada je na godišnjoj skupštini Međunarodnog udruženja tužilaca u Seulu uručena predsedniku Udruženja tužilaca Srbije Goranu Iliću.

Udruženje tužilaca Srbije nagrađeno je zbog organizacije V regionalne konferencije tužilaca srednje i istočne Evrope i centralne Azije prošle godine u oktobru u Beogradu, koja je bila posvećena borbi protiv korupcije.

Udruženje tužilaca i zamenika tužilaca Srbije je takođe i član MEDEL-a (evropski magistrati za demokratiju i slobodu). Saradnja sa MEDEL-om se ogleda kroz konstantu saradnju na projektima i međusobnim gostovanjima na seminarima koji se organizuju u sklopu projekata.

IAP (Međunarodno udurženje tužilaca)

Međunarodno udruženje tužilaca (IAP) koje je nevladina i apolitička organizacija, je prva i jedina svetska organizacija tužilaca.

Osnovano je u junu pri Ujedinjenim nacijama u Beču i formalno je inogurisano u septembru 1996 na njenom prvom opštem skupu u Bukureštu. Glavni uzrok koji je doveo do formiranja IAP-a je bio rapidni porast teškog prekograničnog kriminala, posebno trgovina drogom, pranje novca i prevare. Potreba je zahtevala veću međunarodnu saradnju među tužiocima i bržu i efikasniju međusobnu saradnju vezano za praćenje imovine i drugih stvari.

Među osnivačima udruženja bili su njegovi prvi počasni članovi, Dr. Kurt Neudek iz sekretarijata Ujedinjenih nacija u Beču i dr. Marija Hajdu, Predsednik mađarskog nacionalnog udruženja tužilac. Dr. Hajdu je takođe bila i predsednik IAP-a do prve konferencije u Budimpešti.

Od 1996 do četvrte godišnje konferencije 1999, predsednik udruženja je bio Eamonn Barnes, direktor javnog tužilatva u Irskoj. Na konferenciji on je postao počasni član IAP-a zajedno sa gospodinom Rene Ficq and gospodinom Dato Steenhuis, obojica javni tužioci iz Holandije. U godini koja sledi počasno članstvo je dodeljeno višem IAP-ovom potpredsedniku gospodinu Minoru Shikita.

Od 1999 do 2005 gospodin Nicholas R. Cowdery AM Q.C., direktor javnog tužilaštva za Novi Južni Vels, Australija , bio je predsednik udruženja. Na 10. godišnjoj konferenciji u Kopenhagenu u avgustu 2005 postao je počasni član IAP-a. G-din Henning Fode, direktor javnog tužilaštva Danske, bio je izabran kao njegov naslednik.

MEDEL

Evropski magistrati za demokratiju i slobodu MEDEL  je međunarodna organizacija koja u svom članstvu ima brojne strukovne organizacije u oblasti pravosuđa kako u zemlji, tako i u insotranstvu. Udruženje tužilaca je 2. jula 2010. godine postalo član MEDEL-a.

Ciljevi MEDEL-a su sledeći:

Zaštita sudske nezavisnosti,
Bezuslovno poštovanje demokratskih vrednosti i vladavine prava,
Promovisanje evropske demokratske pravne kulture,
Demokratizacija sudstva,
Sloboda izražavanja, okupljanja i udruživanja sudija i javnih tužilaca,
Poštovanje prava i sloboda manjina i divergentnih grupa, posebno prava imigranata i najsiromašnijih, sa ciljem emancipacije najslabijih.

Prema tome, u svojoj Deklaraciji iz Palerma (1993), MEDEL je postavio temelje za evropski Statut Sudija.
Danas, mnogi principi ove Deklaracije su sadržani u evropskoj Povelji o statutu sudija, koji je izrađen u saradnji sa MEDEL-om. Tri godine kasnije, u martu 1996 u Napulju, MEDEL je usvojio Deklaraciju o principima javnog tužilaštva.
Udruženja spojena sa MEDEL-om predstavljaju sudije kao i javne tužioce, uistinu to je odgovornost obe grupe da se posvete istim vrednostima. MEDEL predstavlja težnju pravosuđa posebno da sprovede vrednosti sadržane u evropskoj Konvenciji o ljudskim pravima.

Poslednje vesti

Ilić i Hadžiomerović o pritiscima na pravosuđe Ilić i Hadžiomerović o pritiscima na pravosuđe Samostalnost u radu tužilaca i sudija jeste ugrožena, a brojni su kanali uticaja na njih, ocenio je Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić.... More detail
Tužioci i sudije ostali bez povećanja plata Tužioci i sudije ostali bez povećanja plata Plata nosioca javnotužilačke funkcije nije samo ekonomska kategorija, već i materijalna garancija tužilačke samostalnosti, zbog čega se, najavljenim... More detail
Održan poslednji okrugli sto u vezi izmena Ustava koje se odnose na pravosuđe Održan poslednji okrugli sto u vezi izmena Ustava koje se odnose na pravosuđe Ključno je da mi smatramo da se sada traži model relokacije političkog uticaja. Do sada su to bili vlada i parlament a sada se pokušava da se kroz... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije