Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Osvrti
BLIC

Udruženje tužilaca: Državni organi dužni da sarađuju s ombudsmanom

Udruženje tužilaca Srbije podsetilo je danas na obavezu državnih organa da sarađuju sa Zaštitnikom građana u skladu sa zakonom predviđenim uslovima i da mu omoguće pristup informacijama i nesmetano vođenje postupaka koji su u njegovoj nadležnosti.

Opširnije...

Akcija privođenja članova "Gnjilanske grupe"

Povodom oslobađajuće presude "Gnjilanskoj grupi": Ostaju ratni zločini!

Sprečeno da zlodela posle Kumanovskog sporazuma budu samo krivična dela. Oslobađajuća presuda za Albance koji su u drugoj polovini 1999. ubili veliki broj Srba i Roma na području Gnjilana ne može biti poništena, iako je Vrhovni kasacioni sud usvojio zahtev za zaštitu zakonitosti.

Opširnije...

UTS

Saopštenje UTS doživelo veliki publicitet u domaćim medijima

Saopštenje u kojem Udruženje tužilaca Srbije upozorava medije da se uzdrže od neproverenih informacija i komentara o postupanju javnih tužilaca, doživelo je veliki publicitet u domaćim sredstvima javnog informisanja.

Opširnije...

skupstina.opsta

Inicijativa za donošenje Zakona o izmeni Zakona o sudijama i Zakona o izmenama Zakona o javnom tužilaštvu

Narodna skupština - Predsedniku, predmet: Inicijativa za donošenje Zakona o izmeni Zakona o sudijama i Zakona o izmenama Zakona o javnom tužilaštvu

Poštovana, Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca, Ministarstvo pravde, Društvo sudija Srbije i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije saglasili su se da Narodnoj skupštini upute zajedničku inicijativu da narodni poslanici predlože donošenje Zakona o izmeni zakona o sudijama, a u vezi sa tim i donošenje Zakona o izmenama Zakona o javnom tužilaštvu.

Opširnije...

Goran Ilić

Goran Ilić za "Danas": O advokaturi i politici

Štrajk advokata razdire javnost Srbije ovih dana. Jedni smatraju da ''bauk štrajka kruži'' Srbijom i pogađa ''nedužne'' građane, kao i da je trebalo da Advokatska komora Beograda i Srbije potraže neki umereniji način ''iskazivanja nezadovoljstva'' zbog previsokih poreza i problema koji je advokaturi doneo Zakon o javnom beležništvu i izmene Zakona o prometu nepokretnosti.

Opširnije...

Goran Ilić (Foto D. Pedović)

Intervju Gorana Ilića za NIN: Problem pravosuđa je strah

Seme strаhа je posejаlа tzv. reformа prаvosuđа kаdа je više od hiljаdu ljudi izbаčeno iz prаvosuđа i tа lekcijа je ostаla u glаvi mnogih. Ako ne postupаš kаko se očekuje, može ti se desiti nekа novа „reformа“!

U zemlji u kojoj afere niču kao pečurke posle kiše, nije lako biti tužilac. Naročito kad se zna kroz šta je sve prošlo naše pravosuđe za poslednjih dvadesetak godina.

Opširnije...

Problemi u primeni novog ZKP-a: Tužioci zatrpani istragama (autor: Novica Kocić)

Problemi u primeni novog ZKP-a: Tužioci zatrpani istragama


"Politika", 15. decembar 2013.


Sa sudija na tužioce prešlo je 40.000 istraga, pa je svaki zamenik tužioca preko noći dobio 100 novih predmeta. Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu dnevno dobija po nekoliko stotina informacija od policije

Četrdeset hiljada istraga u Srbiji sudije su predale tužiocima „preko noći”, tačnije 1. oktobra u ponoć, kada je novi Zakonik o krivičnom postupku stupio na snagu. Predmeti u kojima sudije nisu donele rešenje o sprovođenju istrage do 1. oktobra – prosleđeni su tužiocima, koji su nastavili postupke po pravilima tužilačke istrage.

Opširnije...

Zaštitnik građana Saša Janković (foto: Fonet)

Puna podrška Zaštitnika građana Deklaraciji UTS i Zaključcima Društva sudija Srbije


Beograd, 12. decembar 2013.


Zaštitnik građana Saša Janković izražava punu podršku Deklaraciji Udruženja tužilaca Srbije i Zaključcima Društva sudija Srbije kojima se ukazuje na ozbiljne izazove i probleme u pravosuđu.

Zaštitnik građana poziva Ministarstvo pravde, Vladu i Narodnu skupštinu da sa najvećom pažnjom razmotre zabrinjavajuća upozorenja i konstruktivne predloge dva eminentna strukovna udruženja.

Opširnije...

Tužilaštvo za ratne zločine

Pismo podrške Deklaraciji o položaju javnog tužilaštva i nosilaca javnotužilačke funkcije u RS


Beograd, 9. decembar 2013.

Republika Srbija
Tužilaštvo za ratne zločine

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije dr Goranu Iliću

Poštovani gospodine Iliću,

Kolegijum Tužilaštva za ratne zločine je na sednici održanoj 4. decembra 2013. godine jednoglasno podržao Deklaraciju o položaju javnog tužilaštva i nosilaca javnotužilačke funkcije u Republici Srbiji.

Opširnije...

Prezentacija priručnika za primenu novog Zakonika o krivičnom postupku

Prezentacija priručnika za primenu novog Zakonika o krivičnom postupku


Beograd, 27. novembar 2013.

Priručnik za primenu Zakonika o krivičnom postupku predstavljen je 27. novembra u prostorijama Pravosudne akademije u Beogradu.

Prezentaciji je prisustvovalo 35 učesnika iz Republičkog, Apelacionog tužilaštva u Beogradu, Višeg tužilaštva u Beogradu, Tužilaštva za ratne zločine, Tužilaštva za organizovani kriminal, Prvog i Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, kao i sudije Vrhovnog kasacionog suda, Apelacionog suda u Beogradu, Prvog i Drugog osnovnog suda.

Opširnije...

Obaveštenje

Obaveštenje: Pravilnik o kriterijumima i postupku za premeštaj nosilaca javnotužilačke funkcije


Beograd, 12. novembar 2013.

Obaveštavamo Vas da je na VII Redovnoj izveštajnoj skupštini usvojeno više dokumenata od kojih je jedan Pravilnik o kriterijumima i postupku za premeštaj nosilaca javnotužilačke funkcije iz ukinutih javnih tužilaštava ili javnih tužilaštava u kojima je smanjen broj zamenika javnih tužilaca koji Vam stavljamo na uvid.

Pravilnik će biti prosleđen Ministarstvu pravde i državne uprave i Državnom veću tužilaca.

Pravilnik možete preuzeti  OVDE 126.90 Kb.

Nikola Selaković, ministar pravde i državne uprave Republike Srbije

Prepreke u primeni Zakona o krivičnom postupku


"RTS", 8. novembar 2013.


Primena Zakonika o krivičnom postupku, koja je počela 1. oktobra, nailazi na velike prepreke i iskušenja, rekao ministar pravde Nikola Selaković. Krajem januara 2014. ekspertska komisija daće stručnu ocenu o potrebama za njegovu izmenu, najavio Selaković.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković rekao je da primena Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), koja je počela 1. oktobra, nailazi na velike prepreke i teška iskušenja i najavio da će ekspertska komisija krajem januara 2014. dati svoju stručnu ocenu o potrebama za njegovu izmenu.

Opširnije...

Goran Ilić

Ilić: Pravda neće biti ista za sve


"B92", 6. oktobar 2013.

U ovom trenutku se ne može govoriti o tome da li će tužilačka istraga poboljšati borbu protiv kriminala, izjavio za Danas Goran Ilić.

Predsednik Udruženja javnih tužilaca Srbije kaže da u stručnoj javnosti postoji saglasnost oko toga da je uvođenje takve istrage dobra ideja.

"Sa druge strane, van svake sumnje je da pojedina rešenja iz Zakona o krivičnom postupku mogu ugroziti efikasnost i dovesti do nepotrebnog odugovlačenja postupka. Osim toga, u vezi sa novim zakonikom trebalo bi imati u vidu primedbu stručnjaka da bogati i siromašni počinioci krivičnih dela u istrazi neće biti u istom položaju", kaže Ilić.

Opširnije...

Goran Ilić, predsednk Udruženja tužilaca Srbije

Goran Ilić: Tužioci spremni, ali zakonik nije dobar


"Blic", 15. septembar 2013.

Predsednik Udruženja javnih tužilaca Srbije i zamenik Republičkog javnog tužioca Goran Ilić smatra da su tužioci u Srbiji spremni i obučeni za primenu novog Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) koji od 1. oktobra uvodi tužilačku istragu u domaće pravosuđe, ali da je sporan sam zakonski tekst, koji prema njemu odstupa i od Ustava.

“- Tužioci zamenici javnih tužilaca, kao i tužilacki pomoćnici prošli su više nivoa obuke u pogledu primene novog ZKP-a. Međutim, nije problem u ljudima koji će ga primenjivati, već u samom novom Zakoniku - rekao je Ilić.

Opširnije...

Poslednje vesti

Tužioci i sudije ostali bez povećanja plata Tužioci i sudije ostali bez povećanja plata Plata nosioca javnotužilačke funkcije nije samo ekonomska kategorija, već i materijalna garancija tužilačke samostalnosti, zbog čega se, najavljenim... More detail
Održan poslednji okrugli sto u vezi izmena Ustava koje se odnose na pravosuđe Održan poslednji okrugli sto u vezi izmena Ustava koje se odnose na pravosuđe Ključno je da mi smatramo da se sada traži model relokacije političkog uticaja. Do sada su to bili vlada i parlament a sada se pokušava da se kroz... More detail
Zajedničko pismo UTS i Društva sudija Srbije upućeno Vladi RS, Ministarstvu finansija i Ministarstvu pravde vezano za povećanje plate nosilaca pravosudnih funkcija Zajedničko pismo UTS i Društva sudija Srbije upućeno Vladi RS, Ministarstvu finansija i Ministarstvu pravde vezano za povećanje plate nosilaca... Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i Društvo sudija Srbije uputili su danas Vladi Republike Srbije, Ministarstvu finasija... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije