Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Osvrti
Neizabranim druga šansa

Neizabranim druga šansa


"Novosti", 23. mart 2010.

Republički tužilac i predsednik Državnog veća tužilaca Zagorka Dolovac podržala je predlog Udruženja tužilaca i njihovih zamenika da se sadašnji broj zamenika u Srbiji poveća za više od 80, kao i da se promeni procedura njihovog izbora. Konačnu reč, kako saznajemo, ovih dana daće Državno veće.

Prema rečima dr Gorana Ilića, predsednika Udruženja, analize su pokazale da svaki zamenik u osnovnom tužilaštvu u Srbiji prosečno ispunjava normu 195, a u Višem 303 odsto.

Opširnije...

Pismo DVT za proširenje sistematizacije

Beograd, 23. mart 2010.

Povodom inicijative Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, kao i vašeg dopisa od 11.03.2010. godine, dostavljamo vam obrazloženo mišljenje o potrebi povećanja broja zamenika javnih tužilaca sa procenama i predlozima.

Prilikom analize potrebe povećanja broja zamenika javnih tužilaca Udruženje je imalo u vidu dva kriterijuma. Prvi kriterijum se odnosi na broj primljenih predmeta u 2009. godini i broj novoizabranih zamenika javnih tužilaca, a u odnosu na normu predviđenu okvirnim merilima za određivanje broja zamenika javnih tužilaca iz 2009. godine (tabele u prilogu). Drugi kriterijum se odnosi na broj nosilaca javnotužilačke funkcije u Srbiji u odnosu na prosečan broj nosilaca javnotužilačke funkcije u zemljama članicama Saveta Evrope i pojedinim istočnoevropskim zemaljama – članicama Evropske unije.

U mreži javnih tužilaštava u Republici Srbiji, do 31.12.2009. godine, bilo je predviđeno da poslove iz nadležnosti javnog tužilaštva obavlja ukupno 768 nosilaca javnotužilačke funkcije (140 javnih tužilaca i 628 zamenika javnih tužilaca).

Opširnije...

Predlozi za nastavak procesa izbora zamenika javnih tužilaca

Beograd, 22. mart 2010.

U domaćoj i međunarodnoj stručnoj javnosti preovlađuje uverenje, koje delimo,  da su postupak izbora javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca pratili ozbiljni nedostaci.

Opširnije...

Presude neizabranih sudija nisu sporne


"Dnevnik", 18. februar 2010.

Kad su iz Društva sudija Srbije još pre dva meseca zatražili pojedinačna obrazloženja od Visokog saveta sudstva o neizboru više od 700 dotadašnjih delilaca pravde, ukazujući na to da se nad svima koji nisu izabrani nadvila senka sumnje da ne ispunjavaju neki od kriterijuma stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti, te da bi se zbog toga, pored ostalog, u građanstvu moglo pokrenuti pitanje u vezi s njihovim odlukama, to se tada činilo tek kao jedno od brojnih mišljenja iznetih povodom (re)izbora.

Opširnije...

Sudije iz Evrope o reizboru


"Danas", 8. februar 2010.


Predstavnici Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju i slobodu (MEDEL) izrazili su danas zabrinutost jer, kako su saopštili, nedavne odluke o nereizboru sudija u tužilaca u Srbiji ne sadrže individualna objašnjenja i najavili su da će pozvati evropske institucije da na ovaj proces obrate više pažnje.

To što nisu dobili pojedinačna objašnjenja nije u skladu sa standardima evropske pravde i evropskim preporukama za nezavisnost sudstva, rekao je na konferenciji za novinare potpredsednik MEDEL Antonio Kluni, tužilac iz Portugalije, i član Konsultativnog veća evropskih tužilaca, tela Saveta Evrope.

Opširnije...

MEDEL: Nejasni kriterijumi za reizbor

MEDEL: Nejasni kriterijumi za reizbor


"Blic", 7. februar 2010.

Ocena Evropskog udruženja sudija i tužilaca

Evropsko udruženje sudija i tužilaca za demokratiju i slobodu (MEDEL) ocenilo je juče da je reizbor sudija i tužilaca u Srbiji obavljen na netransparentan način jer, kako su naveli, nije jasno na koji način su primenjivani kriterijumi za izbor.

MEDEL izražava duboku zabrinutost zbog činjenice da odluke Vrhovnog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca ne sadrže pojedinačna objašnjenja, zbog čega neke sudije i tužioci nisu izabrani – rekla je predstavnica tog udruženja i sudija iz Holandije Tamara Trotman na konferenciji za novinare u Beogradu.

Opširnije...

Sudije iz Evrope o reizboru

Sudije iz Evrope o reizboru


"RTS", 6. februar 2010.

Evropsko udruženje sudija i tužilaca za demokratiju i slobodu ocenilo da je opšti izbor sudija i tužilaca obavljen uz manjak transparentnosti. Oni su zabrinuti zbog toga što neizabrane sudije i tužioci nisu dobili pojedinačana objašnjenja takvih odluka.

Reizbor sudija i tužilaca u Srbiji obavljen je na netransparentan način jer nije jasno na koji način su primenjivani kriterijumi za izbor, ocena je Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju i slobodu (MEDEL).


Opširnije...

veljko.rakic.opstaM.jpg

Pokidali veze tužilaštva i policije


"Nedeljni telegraf", 3. februar 2010.

Od trenutka kad je, krajem decembra, objavljen spisak reizabranih tužilaca i sudija, u medijima su se uglavnom oglašavale sudije, sa izuzetkom predsednika Udruženja tužilaca Gorana Ilića. Redakcija NT je zato potražila i nekog od bivših tužilaca, da čuje kako oni gledaju na upravo završenu reformu.

Veljko Rakić, danas advokat, bivši je zamenik javnog tužioca u Drugom tužilaštvu u Beogradu i bivši portparol Udruženja tužilaca Srbije. Petnaest godina je bio u pravosuđu, od čega sedam zamenik javnog tužioca.

Zahtev za razrešenje podneo je Skupštini Srbije 11. novembra, a u Ađvokatsku komoru upisao se 14. decembra. Dakle, sve neposredno pre objavljivanja spiska sudija i tužilaca koji su prošli reizbor.

Opširnije...

Nepoznati razlozi sudijskog neizbora


"Danas", 30. јануар 2009.

Konferencija Društva sudija Srbije i Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca

Sudije koje u procesu opšteg izbora nisu reizabrane za nosioce sudijskih funkcija žaliće se Ustavnom sudu Srbije na odluku Visokog saveta sudstva, najavili su juče na konferenciji za novinare predstavnici Društva sudija Srbije.

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, istakla je da je odluka koja je dostavljena neizabranim sudijama identična u svakom pojedinačnom slučaju i da se na osnovu nje ne mogu utvrditi konkretni razlozi zašto nisu izabrani.

Opširnije...

Tužioci ruku pod ruku sa sudijama


"Svedok", 29. decembar 2009.

Goran Ilić je, u ime tužilaca, izrazio podršku sudijama i istakao da će oni svoje aktivnosti usaglasiti sa sudijama.     

Udruženje tužilaca zatražilo je, inače, od Državnog veća tužilaca da svim neizabranim kolegama dostavi odluku sa razlozima zbog kojih je ocenjeno da nisu stručni, osposobljeni ili dostojni te dužnosti.

Upravni odbor Udruženja javni tužilaca traži i spisak svih vrsta podataka koje je to telo koristilo prilikom odlučivanja o izboru, posebno u vezi sa dostojnošću kandidata.

Opširnije...

Odgovori Državnog veća tužilaca


Beograd, 31. decembar 2009.

Odgovori Državnog veća tužilaca na inicijativu za preispitivanje i izmenu odluke o broju zamenika javnih tužilaca i na pitanje o javnosti rada veća

Državno veće tužilaca primilo je vaš dopis broj 223/09 od 16.11.2009. godine koji se odnosi na inicijativu za preispitivanje i izmenu Odluke o broju zamenika javnih tužilaca („Službeni glasnik RS" br. 43/2009).

Ovom odlukom određuje se broj zamenika javnih tužilaca u Republičkom javnom tužilaštvu, apelacionim javnim tužilaštvima, višim javnim tužilaštvima. tužilaštvu za organizovani kriminal i tužilaštvu za ratne zločine.

Državno veće tužilaca oglasilo je u "Službenom glasniku RS". broj 62/2009 od 5. avgusta 2009. godine, kao i u dnevnim listovima "Politika" i "Danas", izbor za zamenike javnih tužilaca u javnim tužilaštvima u Republici Srbiji, u skladu sa odredbama člana 78. Zakona o javnom tužilaštvu („Službeni glasnik RS" broj 116/08), a u vezi sa Odlukom o broju zamenika javnih tužilaca.

Opširnije...

Podrška tužilaca


"Nedeljni Telegraf", 31. decembar 2009.


Okupljenim sudijama obratio se i Goran llić, predsednik UO Udruženja tužilaca, uz reči da je ovo Udruženje spremno na saradnju sa Društvom sudija.

Udruženje je zatražilo od Državnog veća tužilaca da svakom neizabranom nosiocu tužilačke tunkcije pojedinačno dostavi odluku o razlozima zbog kojih nije izabran s poukom o pravnom leku.

Na vanrednoj sednici UO Udruženja, od Državnog veća zatraženo je i da objavi spisak svih koji nisu izabrani, podatke koji su korišćeni prilikom odlučivanja, posebno u vezi s dostojnošću kandidata, i izvore iz kojih su podaci pribavljeni.

Opširnije...

Rodoljub šabić

Šabić o žalbi Udruženja tužilaca

 
RTS, 29. decembar 2009.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub šabić zatražio od Državnog veća tužilaca da se izjasni o žalbi koju je protiv tog tela podnelo Udruženje tužilaca Srbije. Udruženje zahteva da se Državno veće tužilaca izjasni da li je svoj rad proglasilo službenom tajnom.

Žalba je podneta zbog toga što Udruženje tužilaca zahteva da dobije informaciju o tome da li je Državno veće proglasilo službenom tajnom svoj rad i razloge za donošenje odluka.

"Ne samo da je takvo nepostupanje očigledan, zakonom predviđen kažnjiv prekršaj, već predstavlja izuzetno lošu poruku svim zainteresovanima", istakao je šabić i dodao da je žalba Udruženja tužilaca do sada jedina koja je podneta, ali da je prilično verovatno da bi mogao uslediti i niz sličnih.

Opširnije...

Goran Ilić: Pravni tim za podršku neizabranim tužiocima

Traže odgovor o izboru tužilaca

 
"Danas", 28. decembar 2009.

Udruženje tužilaca se žalilo povereniku za informacije od javnog značaja

Rodoljub šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, potvrdio je da mu je Udruženje tužilaca Srbije podnelo žalbu protiv Državnog veća tužilaca, a u vezi sa reizborom nosilaca pravosudnih funkcija.

šabić navodi da je zatražio od Državnog veća tužilaca da se izjasni o navodima žalbe, a odluku o žalbi doneće u zakonskom roku.

Opširnije...

Poslednje vesti

Tužioci i sudije ostali bez povećanja plata Tužioci i sudije ostali bez povećanja plata Plata nosioca javnotužilačke funkcije nije samo ekonomska kategorija, već i materijalna garancija tužilačke samostalnosti, zbog čega se, najavljenim... More detail
Održan poslednji okrugli sto u vezi izmena Ustava koje se odnose na pravosuđe Održan poslednji okrugli sto u vezi izmena Ustava koje se odnose na pravosuđe Ključno je da mi smatramo da se sada traži model relokacije političkog uticaja. Do sada su to bili vlada i parlament a sada se pokušava da se kroz... More detail
Zajedničko pismo UTS i Društva sudija Srbije upućeno Vladi RS, Ministarstvu finansija i Ministarstvu pravde vezano za povećanje plate nosilaca pravosudnih funkcija Zajedničko pismo UTS i Društva sudija Srbije upućeno Vladi RS, Ministarstvu finansija i Ministarstvu pravde vezano za povećanje plate nosilaca... Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i Društvo sudija Srbije uputili su danas Vladi Republike Srbije, Ministarstvu finasija... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije