Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktuelnosti
Konferencija “Izmenama Ustava do nezavisnog tužilaštva“

Konferencija “Izmenama Ustava do nezavisnog tužilaštva“

Udruženje tužilaca Srbije se zalaže za unapređenje položaja javnih tužilaca i zamenika, kao i za unapređenje garancija samostalnosti javnog tužilaštva, takođe, imajući u vidu komentare Venecijanske komisije na Ustav RS iz 2006. godine, kao i izmene Ustava planirane kako Nacionalnom strategijom reforme pravosuđa za period 2013-2018. godina, tako i nacrtom Akcionog plana za poglavlje 23, Udruženje javnih tužilaca organizovalo je konferenciju čiji je cilj bio da se pokrene diskusija u stručnoj javnosti o nezavisnosti javnog tužilaštva.

Opširnije...

Ombudsman Saša Janković

Mišljenje Ombudsmana o radu strukovnih udruženja u godišnjem izveštaju za 2014. godinu

"Najznačajniji oslonci nezavisnosti i integriteta sudijske i tužilačke funkcije ostaju nacionalna strukovna udruženja sudija i tužilaca – Društvo sudija Srbije i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

Opširnije...

UTS

Deklaracija o vladavini prava i Ustavnom položaju javnog tužilaštva usvojena na VIII Skupštini UTS

Na VIII Skupštini Udruženja tužilaca Srbije je usvojena Deklaracija o vladavini prava i Ustavnom položaju javnog tužilaštva. Tekst deklaracije prenosimo u celini:

Opširnije...

Dušanov zakonik

Pismo Republičkom javnom tužiocu, gospođi Zagoki Dolovac, povodom pamfleta izdatog od strane DVT-a i OEBS-a

Republičkom javnom tužiocu, gospođi Zagorki Dolovac, 13. marta upućeno je pismo povodom pamfleta izdatog od strane DVT-a i OEBS-a, namenjenog strankama koje dolaze u prostorije javnog tužilaštva. Pismo prenosimo u celosti:

Opširnije...

Skupština UTS

Konferencija i VIII Skupština Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Poštovani članovi, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije poziva Vas na Konferenciju „Izmenama Ustava do nezavisnog tužilaštva“ kao i na Osmu Skupštinu Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

Opširnije...

UTS

Zapisnik sa XV Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2013 - 2018.

Zapisnik sa petnaeste sednice Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2013 - 2018. godine gde je raspravljano o problemima u primeni Zakonika o krivičnom postupku.

Opširnije...

Dušanov zakonin

Pismo povodom radne verzije Zakona o platama i drugim primanjima u javnom sektoru, upućeno ministru pravde RS

Poštovani gospodine Selakoviću, danas sam video radnu verziju Zakona o platama i drugim primanjima u javnom sektoru, koju je pripremilo Ministarstvo za državnu upravu. Začudila me je činjenica da je narušen tradicionalan princip po kome su plate javnih tužilaca izjednačene sa platama predsednika sudova a plate zamenika javnih tužilaca izjednačene sa platama sudija istog ranga.

Opširnije...

Položaj javnog tužilaštva

Goran Ilić na sednici Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa podsetio na stavove UTS u pogledu Ustavnog položaja javnog tužilaštva

Udruženje tužilaca Srbije na XXII sednici Upravnog odbora održanoj na Mećavniku usvojilo je dokument u kome je zauzelo stav u pogledu Ustavnog položaja javnog tužilaštva.

Predstavnik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić je na sednici Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa izložio stavove Udruženja tužilaca Srbije u vidu podsećanja na najznačajnije predloge koje ovaj dokument iznosi.

Opširnije...

Konferencija 'Za uvođenje odgovornosti, efikasnosti i transparentnosti u tužilaštvima – građanska podrška u uspostavljanju sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FMC)'

Konferencija “Za uvođenje odgovornosti, efikasnosti i transparentnosti u tužilaštvima – građanska podrška u uspostavljanju sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FMC)“

Kao završna aktivnost na projektu, 20. novembra 2014. godine, održana je konferencija pod nazivom „Za uvođenje odgovornosti, efikasnosti i transparentnosti u tužilaštvima – građanska podrška u uspostavljanju sistema finansijskog upravljanja i kontrole (FMC)“. Projekat je sprovodilo Udruženje tužilaca Srbije u saradnji sa Udruženjem ovlašćenih internih revizora Srbije u javnom sektoru.

Opširnije...

skupstina.opsta

Inicijativa za donošenje Zakona o izmeni Zakona o sudijama i Zakona o izmenama Zakona o javnom tužilaštvu

Narodna skupština - Predsedniku, predmet: Inicijativa za donošenje Zakona o izmeni Zakona o sudijama i Zakona o izmenama Zakona o javnom tužilaštvu

Poštovana, Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca, Ministarstvo pravde, Društvo sudija Srbije i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije saglasili su se da Narodnoj skupštini upute zajedničku inicijativu da narodni poslanici predlože donošenje Zakona o izmeni zakona o sudijama, a u vezi sa tim i donošenje Zakona o izmenama Zakona o javnom tužilaštvu.

Opširnije...

UTS

Dopis Komisiji za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa

Na sednici Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa održanoj 31.10.2014. predsednik Udruženja tužilaca Srbije, Goran Ilić, zatražio je da se održi posebna sednica Komisije posvećena problemima u primeni novog Zakonika o krivičnom postupku sa stanovištva javnog tužilaštva i drugih subjekata u krivičnom postupku.

Opširnije...

Međunarodna konferencija i Upravni odbor MEDEL-a

Međunarodna konferencija “Obuka sudija i javnih tužilaca u funkciji kvaliteta pravosudnog sistema” i Upravni odbor MEDEL-a

U organizaciji Društva sudija Srbije i Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije održana je međunarodna konferenciju “Obuka sudija i javnih tužilaca u funkciji kvaliteta pravosudnog sistema”.

Konferencija je održana 4. jula 2014. godine u Beogradu u svečanoj sali Saveza samostalnih sindikata.

Opširnije...

UTS

Konferencija „Građani i pravosuđe zajedno protiv korupcije: zaštita konkurencije i suzbijanje monopola“

U beogradskom Aeroklubu, 10. juna organizovana je završna konferencija u okviru projekta "Građani i pravosuđe zajedno protiv korupcije: zaštita konkurencije i suzbijanje monopola".

Projekat i konferencija su organizovani uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Republici Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo.

Opširnije...

UTS

Pisma podrške kolega iz regiona

Pismo podrške kolega iz Slovenije

Poštovani kolega, dr.Goran Ilić, sa tugom i strahom smo pratili poplave u Srbiji, svako od nas želeo je pomoći vašim ljudima. Sabrali smo novac po svim tužilaštvima i poslali ga organizaciji Crvenog krsta za vaše žrtve.

Opširnije...

Poslednje vesti

Tužioci i sudije ostali bez povećanja plata Tužioci i sudije ostali bez povećanja plata Plata nosioca javnotužilačke funkcije nije samo ekonomska kategorija, već i materijalna garancija tužilačke samostalnosti, zbog čega se, najavljenim... More detail
Održan poslednji okrugli sto u vezi izmena Ustava koje se odnose na pravosuđe Održan poslednji okrugli sto u vezi izmena Ustava koje se odnose na pravosuđe Ključno je da mi smatramo da se sada traži model relokacije političkog uticaja. Do sada su to bili vlada i parlament a sada se pokušava da se kroz... More detail
Zajedničko pismo UTS i Društva sudija Srbije upućeno Vladi RS, Ministarstvu finansija i Ministarstvu pravde vezano za povećanje plate nosilaca pravosudnih funkcija Zajedničko pismo UTS i Društva sudija Srbije upućeno Vladi RS, Ministarstvu finansija i Ministarstvu pravde vezano za povećanje plate nosilaca... Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i Društvo sudija Srbije uputili su danas Vladi Republike Srbije, Ministarstvu finasija... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije