Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Aktuelnosti
Nasipi u Beogradu

NOVČANA POMOĆ UDRUŽENJA TUŽILACA SRBIJE GRAĐANIMA U PODRUČJIMA ZAHVAĆENIM POPLAVAMA

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije uplatilo je na namenski račun Vlade Republike Srbije 840-3546721-89 novčani iznos od 50.000,00 RSD kao pomoć ugroženim građanima koji su pretrpeli materijalnu štetu u vremenskim nepogodama koje su pogodile Srbiju. Donacija je uplaćena od članarina Udruženja tužilaca Srbije.

Opširnije...

goran.ilic.opsta.pogled

Pravosuđe pod uticajem partija

Građani doživljavaju pravosuđe kao mesto velike korupcije, mada istraživanja pokazuju da nosioci pravosudnih funkcija nisu u vrhu takve lestvice, ocenjeno na skupu posvećenom sudijskoj etici i borbi protiv korupcije u pravosuđu.

Okupljeni istakli da je pravosuđe izloženo uticajima političkih partija.

Opširnije...

UTS

Saopštenje: Odlukom Državnog veća tužilaca povređen Zakon o javnom tužilaštvu

Državno veće tužilaca je na sednici održanoj 7.5.2014. godine predložilo za izbor kandidate za apelacione javne tužioce, izabralo zamenike javnih tužilaca i predložilo za izbor kandidate za zamenike javnih tužilaca koji se prvi put biraju na javnotužilačku funkciju.

Opširnije...

UTS

Konferencija „Predstavljanje rezultata“

U okviru projekta „Efikasnija saradnja pravosuđa i građanskog društva - partnerstvo za zaštitu ljudskih prava, koji sprovodi Udruženje tužilaca Srbije u saradnji sa YUCOM-om, 30.04.2014. godine održana je završna konferencija pod nazivom „Predstavljanje rezultata“.

Projekat se sprovodi uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Opširnije...

Ilustracija: Novica Kocić

Tri tužioca na jednog sudiju

Država teško može da podnese trostruko povećanje broja zamenika javnih tužilaca koje je neophodno po novom ZKP-u, kaže Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca Srbije

Zakonik o krivičnom postupku (ZKP) stvara pravnu nesigurnost za građane i moraće na reviziju, zaključile su sudije, tužioci i advokati koji su članovi Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa.

Opširnije...

Ilustracija: Novosti

Paragrafi po meri bogatih - Zakon o krivičnom postupku: Tužioci, sudije, advokati nezadovoljni

Pola godine od stupanja na snagu Zakona o krivičnom postupku svi se slažu u jednom - treba ga menjati. Čak pedeset članova suprotno je Ustavu. Umesto da ubrza postupke, znatno ih je i usporio i poskupeo

Za nešto više od pola godine, koliko je na snazi novi Zakonik o krivičnom postupku kojim je u Srbiju uvedena famozna tužilačka istraga, nema institucije koja je zadovoljna.

Opširnije...

Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o reformi pravosuđa

Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o reformi pravosuđa

Savet za borbu protiv korupcije dostavio je Vladi Republike Srbije Izveštaj o reformi pravosuđa 17. aprila 2014. godine.

Izveštaj se bavi analizom stanja u srpskom pravosuđu, pritiscima na sudije i tužioce, nepostojanjem nezavisnosti sudova i samostalnosti tužilaštva, mešanjem izvršne vlasti u rad pravosudnih institucija, nepravilnostima u radu Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, neadekvatnom uvođenju institucije Pravosudne akademije i drugim spornim delovima reforme pravosuđa.

Opširnije...

Objavljen izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o reformi pravosuđa

Objavljen izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o reformi pravosuđa - Vlast se sve više meša u rad sudova i tužilaštava

Nezavisnost sudova i sudija, odnosno samostalnost tužilaštava i tužilaca, samo je deklarativna. Tokom prethodne dve godine stanje se pogoršalo u tom delu, jer su uočena veća mešanja izvršne vlasti u rad pravosudnih institucija.

Opširnije...

Okrugli stolovi u Novom Pazaru i Valjevu

Okrugli stolovi u Novom Pazaru i Valjevu

Novi Pazar 26. mart 2014, Valjevo 16. april 2014.

U okviru projekta „Efikasnija saradnja pravosuđa i građanskog društva – partnerstvo za zaštitu ljudskih prava“, koji sprovodi Udruženje tužilaca Srbije u saradnji sa Yucom-om, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, održana su još dva okrugla stola, jedan u Novom Pazaru i jedan Valjevu.

Opširnije...

Konferencija 'Reforma krivičnog prava'

Konferencija “Reforma krivičnog prava”

Na Kopaoniku je od 3. do 6. aprila organizovana konferencija pod nazivom "Reforma krivičnog prava". Konferencija je organizovana uz podršku Misije OEBS–a u Srbiji projekta „Unapređenja dostupnosti pravde u Srbiji“, koji sprovodi IMG i Nemačke fondacije za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ).

Opširnije...

dr Goran Ilić

Deo govora sa konferencije na Kopaoniku (VIDEO)

Deo govora sa konferencije na Kopaoniku, koji se odnosi na nedovoljan broj nosilaca javnotužilačke funkcije, odnosno tužilačkog i administrativnog osoblja.

Pogledajte video

Opširnije...

Nikola Selaković

Deo govora Nikole Selakovića sa konferencije na Kopaoniku (VIDEO)

Deo govora  ministra pravde i državne uprave Nikole Selakovića sa konferencije na Kopaoniku, o ključnim problemima u pravosuđu i neophodnoj reformi policije.

Pogledajte video

Opširnije...

sasa.jankovic.opsta1

Izvod iz izveštaja ombudsmana o zaštiti građana koji se odnosi na pravosuđe

Drugi krug reforme pravosuđa (posle neuspešnog prvog kruga) nije doveo do osetnih poboljšanja u tom državnom sektoru, ključnom za garantovanje pravde građanima. Nezavisnost sudstva i dalje posrće pod pritiscima, populističkim i institucionalnim.

Opširnije...

UTS

Izveštaj o istraživanju profesionalnog integriteta javnih tužilaca i sudija

Napomena: Izveštaj o istraživanju profesionalnog integriteta javnih tužilaca i sudija je pripremio Centar za ljudska prava iz Niša.

Dokument u izvornom obliku možete preuzeti OVDE (.pdf190.82 KB)

Poslednje vesti

Civilni sektor želi konkretne predloge Civilni sektor želi konkretne predloge Nenad Stefanović, član UO Udruženja tužilaca, navodi da je prethodna faza dijaloga protekla u nameri Ministarstva da izbegne raspravu o ključnoj temi... More detail
Brojne primjedbe na rad tužilaštva i policije u Srbiji Brojne primjedbe na rad tužilaštva i policije u Srbiji Kada je tužiteljstvo odbacilo kaznene prijave novinara za napad na dan inauguracije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, to je izazvalo polemike o... More detail
Ilić i Hadžiomerović o pritiscima na pravosuđe Ilić i Hadžiomerović o pritiscima na pravosuđe Samostalnost u radu tužilaca i sudija jeste ugrožena, a brojni su kanali uticaja na njih, ocenio je Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić.... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije