Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Udruženje tužilaca Srbije

Vi ste ovde: Početna Press centar Press Clipping Nenad Stefanovic za Politiku o razgovorima sa Venecijanskom komisijom

Nenad Stefanovic za Politiku o razgovorima sa Venecijanskom komisijom

Nenad StefanovićPredstavnici Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Društva sudija Srbije, Udruženja tužilaca i zamenika tužilaca i Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika sastali su se juče sa izvestiocima Venecijanske komisije (VK) povodom usaglašenog teksta nacrta izmena Ustava u oblasti pravosuđa koji je prosleđen ovom savetodavnom telu. Oni su naglasili da ostaju pri stavu da poslati tekst ima velike mane.

Kako saznajemo, predstavnici sudija i tužilaca imali su vremensko ograničenje od pola sata da članovima delegacije VK iznesu svoja zapažanja. Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca i zamenika tužilaca, rekao je za "Politiku" posle sastanka da su izneli želju da građani Srbije dobiju efikasno, nezavisno i odgovorno pravosuđe.

- Ukazali smo da se predloženim amandmanima najmanje uređuje efikasnost i nezavisnost pravosuđa, a da je u centru pažnje stavljena odgovornost sudija i tužilaca. Takođe, predstavnicima VK ukazali smo da postojeći sastav DVT ima veće garancije samostalnosti nego što će to imati novi tužilački savet u kome su tužioci u manjini. U prilog takvoj tvrdnji naveli smo pohvale EU Poverenika za samostalnost DVT. Kazali smo da problem funkcionisanja tužilaštva nije bio u sastavu sadašnjeg DVT, već u nadležnostima izvršne i zakonodavne vlasti u postupku izbora sudija i tužilaca - naveo je Stefanović.

Upravo sa ciljem eliminisanja političkog uticaja i borbe protiv korupcije struka je predložila da se iz postupka izbora sudija i tužilaca odstrane Vlada i Parlament. Nažalost, ukazuju, amandmanima je predviđeno da Skupština ostane u postupku izbora, a broj tužilaca u Savetu je znatno smanjen. Udruženje se nada da će članovi VK intervenisati, nakon čega će se svi relevantni činioci usaglasiti.

Delegacija VK je, podsetimo, u Srbiju došla kako bi sagledala predloge ustavnih amandmana i postojeće primedbe radi pripreme godišnjeg izveštaja koji će biti predstavljen u junu.

Izvor: Politika

Poslednje vesti

Redovna izveštajna Skupština UTS 8. i 9. juna u Nišu Redovna izveštajna Skupština UTS 8. i 9. juna u Nišu Poštovani članovi UTS, obaveštavamo vas da će se 8/9. juna 2018. godine održati X redovna izveštajna Skupština Udruženja tužilaca Srbije, u... More detail
Majić: Komentarisanje sudskih odluka - pritisak na pravosuđe Majić: Komentarisanje sudskih odluka - pritisak na pravosuđe Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić ocenio je da političari komentarisanje sudskih odluka kroz medije koriste kao instrument uticaja na pravosuđe More detail
Goran Ilić za Fonet o odnosu tužilaštva i policije Goran Ilić za Fonet o odnosu tužilaštva i policije Predstavnici izvršne vlasti nisu spremni da prepuste zasluge tužiocima i uopšte pravosuđu za uspeh nego brže bolje trče da daju izjave o važnim... More detail
UTSUdruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca je profesionalna, nevladina organizacija, koja za cilj ima afirmaciju i zaštitu položaja i ugleda nosilaca javnotužilačke funkcije i postizanje pravne sigurnosti, samostalnosti i nezavisnosti javnog tužilaštva.

Newsletter

Prijavite se za bilten Udruženja tužilaca Srbije