„Sudbina pravosuđa“, autorski tekst Lidije Komlen Nikolić za „Politiku“

Najnovije:

Podelite članak

Početak depolitizacije pravosuđa, smanjivanje moći sadašnjeg Republičkog javnog tužioca i promena organizacije rada u tužilaštvima u korist veće samostalnosti i odgovornosti tužilaca – ovo su tri glavne pozitivne promene koje za tužioce donose ustavni amandmani, između ostalog je istakla Lidija Komlen Nikolić, predsednica Predsedništva UTS, u tekstu „Sudbina pravosuđa“ objavljenom u listu „Politika“. Tekst je objavljen u okviru serije tekstova uglednih pravnika o referendumu koju je ovaj list pokrenuo kako bi dao doprinos u boljem informisanju javnosti u referendumskoj kampanji.

Njen tekst pročitajte u nastavku:

Sudbina pravosuđa

Teško je građanima u par rečenica ukazati na značaj pitanja na koje će davati odgovor na referendumu dana 16.01.2022. godine. Nije svima tema u potpunosti jasna,  pa ni težina odgovornosti koja je na njima, ali koristimo i koristićemo svaku priliku da iznesemo šta je predmet glasanja na referendumu.

Važeći Ustav ne predviđa cenzus u pogledu potrebnog broja izašlih birača da bi referendum uspeo. Međutim, važna je poruka koliko je građana učestvovalo i tako iskazalo svoj stav o nekom pitanju. U tom smislu, smatram da bi bilo dobro da se što veći broj građana odazove na referendum i na taj način da legitimitet odluci ali i pokaže da je zainteresovan za sudbinu pravosuđa.

Ako se građani dobro informišu o tome o čemu odlučuju, ako pogledaju debatne emisije na brojnim televizijama, pročitaju tekstove o ovoj temi, shvatiće da je tema ovog referenduma zaista važna i da se odnosi na njih i njihov život. Jer, to kako funkcioniše pravosuđe zaista ima direktan uticaj na život građana.

Građani odlučuju o tome da li će se u Ustavu naći novih 29 amandmana, koji menjaju vrlo važne elemente u sistemu pravosuđa. U ovom momentu izdvojiću tri bitne promene: početak depolitizacije pravosuđa, smanjivanje moći sadašnjeg Republičkog javnog tužioca i promena organizacije rada u tužilaštvima u korist veće samostalnosti i odgovornosti tužilaca. Ove promene su ono za šta se, kao najstarije profesionalno udruženje tužilaca, zalažemo već dvadeset godina i za nas je ovo jedinstvena prilika da te promene i doživimo u svom radu. Moramo razumeti šta donosi zaokruživanje ”da” na listiću a šta donosi zaokruživanje ”ne”. Ukoliko glasate ”da”, to ne znači da ćemo sutra ujutro, 17. januara, odmah imati nezavisno pravosuđe. Nećemo, za to su nam potrebni smeli i odgovorni ljudi, sudije i tužioci. Ali, ovim izmenama građani tim tužiocima i sudijama daju pravni okvir koji im omogućava početak smanjenja uticaja izvršne i zakonodavne vlasti i rade svoj posao samostalnije i odgovornije. Treba biti iskren i reći da su pojedina rešenja mogla da budu bolja. Međutim, to ne treba da odvrati građane da 16 januara 2022. godine izađu na birališta u što većem broju i izjasne se o budućem statusu pravosuđa.

Lidija Komlen Nikolić, predsednik Predsedništva Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije

Izvor: Politika

spot_img