Pošteni i informisani

Najnovije:

Podelite članak


dr Goran Ilić"Blic", 22. jun 2011.

Komentar dr Gorana Ilića, predsednika Udruženja tužilaca Srbije

Pre nekoliko dana objavljeno je istraživanje javnosti o tome kakvo je iskustvo građana Srbije sa korupcijom. Anketa je dala očekivane rezultate i potvrdila izreku da nije lako biti pošten ako imaš izbora.

Građani su, prema rezultatima ankete, najčešće podmićivali lekare, drugi su policajci, a potom slede medicinske sestre, službenici katastra itd.

Istraživanje je sprovedeno sredinom 2010. godine, a sprovodio ga je Republički zavod za statistiku. Zašto su rezultati očekivani? Zato što su i druga istraživanja o rasprostranjenosti korupcije dala slične rezultate. Prema istraživanjima Medijum galupa iz oktobra 2009. i marta i oktobra 2010. godine, lekari su pobednici u korupciji. Na drugom mestu su policajci, slede činovnici u državnoj administraciji, dok se za četvrto mesto bore nastavnici i zaposleni u poreskoj administraciji.

Zanimljivo je i to, da po shvatanju dobrog broja građana, Vlada i političke stranke ne žele da se suprotstave korupciji.

Oprostićemo poiitičarima što nisu savršeni u borbi sa korupcijom i baviti se jednom drugom činjenicom iz istraživanja.

Imajući u vidu galamu koja prati pravosuđe, očekivalo bi se da šampioni korupcije budu sudije i tužioci. Međutim, ispitani građani uglavnom nisu podmićivali sudije i javne tužioce, bar tako kaže istraživanje. To jednako važi i za ovo kašljucavo, reformisano pravosuđe, ali i za pravosuđe pre reforme. Tu nastaje mali logički problem.

Reizbor sudija i tužilaca i reforma pravosuđa obrazlagani su potrebom da se odstrane korumpirane sudije i tužioci, a sudija i tužilaca, eto, nema na listi korumpiranih. Nadam se da zbog rezultata ankete nikome neće pasti na pamet da sprovodi reizbor u zdravstvu ili policiji, već da će se krenuti drugim putem.

Koji je to put? Umesto da na opravdane kritike reaguju tako što će menjati sistem i uspostaviti nezavisno, odgovorno i efikasno pravosuđe, reformatori su zamenili Ijude. Došle su jedne sudije namesto drugih, ovi tužioci namesto onih, ali sistem je ostao netaknut.

Pravosudni sistem je ostao isti, a s njim i slabosti sistema. Srećom po reformatore, oni ne dele sudbinu svojih reformi.

(Izvor: Blic)

spot_img