Tužilac Milovanović: Iznošenje optužbi u javnosti je neprimereno, za to je adresa tužilaštvo

Najnovije:

Podelite članak

Iznošenje optužbi u javnosti je neprimereno, a saznanjima o izvršenim krivičnim delima adresa su tužilaštvo i policija, izjavio je tužilac Predrag Milovanović komentarišući međusobne optužbe nekadašnjih bliskih saradnika u policiji, ministra Nebojše Stefanovića i bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović.

„Smatram da je to neki novi krik – kao jedan deo pravne i političke nekulture koja očigledno obitava na našim prostorima. Još uvek nismo dovoljno sazreli da vratimo argumente gde im je mesto a to je jedino sud – kao arbitar koji Ustavom i zakonom treba da rasuđuje, a ne šira javnost“, rekao je Milovanović u emisiji „Ekspertiza“ na televiziji Insajder.

Milovanović je naveo da tokom trajanja postupka sud ne obavezuju stvari koje se dešavaju van sudnice.

„Stvari koje su bile atipične postaju tipične u društvu i mislim da je tu uloga medija i stručne javnosti da ukazuju da to nije valjano i da vodi u smeru da imamo suđenja koja su inače javna – načelo javnosti je jedno od elementarnih načela – a sve to je moglo da se kaže u areni sudnice dok bi tamo imalo drugačiji kontekst“, dodao je on.

Na pitanje da li bi kao tužilac proveravao kako je Dijana Hrkalović prošla bezbednosnu proveru nakon što je u svom intervjuu otkrila bliskost s jednom navijačkom grupom čiji su članovi ranije osuđivani, Milovanović je odgovorio načelno:

„Tužilac mora proveri sve navode koji vode ka sumnji da je izvršeno krivično delo.“

Govoreći o tome što predstavnici vlasti javno komentarišu sudske procese koji su u toku, Milovanović je naveo da su građani ti koji imaju moć da kažu „dosta“ toj praksi.

„Snaga jednog demokratskog društva nije samo u Ustavu, nego i u participaciji građana u izgradnji demokratskog društva. Jednom italijanskom tužiocu za borbu protiv mafije je tokom intervjua bilo čudno zašto srpski tužioci ne govore za medije. Pitao je novinarku, a ona je slegla ramenima pa je on rekao: ’U Italiji se tužioci grabe za mikrofon zato što ako mi ne govorimo, govoriće mafija’“, naglasio je on.

Izvor: Insajder

spot_img