Ispit za šestoro

Najnovije:

Podelite članak


Goran Ilić, predsednik Udruženja javnih tužilaca Srbije "Blic", 17. avgust 2011.

Goran Ilić, predsednik Udruženja javnih tužilaca Srbije, gost komentator Blica

Glavni tužilac jedne od država bivše Jugoslavije poverio mi se rekavši da su u Tužilačko veće, organ koji bira i razrešava tužioce i zamenike u toj državi, izabrani samo “njegovi” ljudi.

Tužioci iz jedne druge južnije države nastale na tlu nekadašnje Jugoslavije, odreda iznose isti utisak. Izbori za članove Tužilačkog saveta u toj zemlji, organa koji ima važnu ulogu za pristup i napredovanje u tužilačkoj profesiji, pretvorili su se u stranačke izbore. Političke partije imaju svoje kandidate među tužiocima, tako da se praktično glasalo za partijske kandidate iz reda tužilaca.

Dakle, u jednom slučaju su izabrani kandidati šefa tužilaštva, u drugom kandidati partija, a ni u jednom kandidati kolega. To se, svakako, protivi razlogu uspostavljanja tužilačkih veća i razlogu zbog koga su evropski stručnjaci predlagali da se veća uvedu u sistem. Da razjasnimo, tužilačka veća imaju zadatak da štite samostalnost tužilaštva, da spreče nadmoć politike nad tužilaštvom, kao i da ograniče uticaj nadređenih.

Zašto ovaj dugi uvod? Zbog toga što je u Srbiji sada u toku postupak preispitivanja odluka donetih u reizboru tužilaca, ili, da pojednostavimo, generalni remont reizbora tužilaca. O tome ko će biti vraćen u tužilaštvo odlučivaće Državno veće tužilaca.

To je organ šarolikog sastava i čine ga predstavnik Skupštine, ministar pravde, profesor Pravnog fakulteta, republički javni tužilac… Međutim, članovi Veća su i tužioci i zamenici izabrani na predlog kolega. Njih ima šestoro. Od predstavnika politike ne bi trebalo očekivati previše u postupku preispitivanja reizbora. Ne odlučuje se o njihovim kolegama iz Vlade ili Narodne skupštine.

Uostalom, može se reći da se politika u svemu pokazala odgovornom, jer je svih šest tužilaca i zamenika koji su dobili najveću podršku kolega izabrano u Veće. Pretežna odgovornost za ishod preispitivanja reizbora iz 2009. ipak je na članovima Veća iz reda tužilaca i zamenika. Oni su većina i oni odlučuju o svojim doskorašnjim kolegama.

Ako pošteno ispitaju odluke donete tokom reizbora i vrate u tužilaštvo neizabrane koji to zaslužuju, to će biti pouzdan znak da su evropski eksperti s pravom preporučivali da se Veće uvede u pravni sistem Srbije.

U suprotnom, kompromitovaćemo još jednu dobru ideju i to bi mogao da bude pouzdan znak da njih šestoro nisu bili predstavnici “svojih” kolega, već ko zna čiji, kao i u drugim pričama iz bivše Jugoslavije.

(Izvor: Blic)

spot_img