Predrag Milovanović: Snažno ohrabrenje tužiteljkama Savović i Paunović, nadam se mnoštvu takvih glasova

Najnovije:

Podelite članak

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić kaže da su „smenjene“ tužiteljke Višeg javnog tužilaštva (VJT) ostavile utisak autentičnih ličnosti, dok je predsednik VJT Nenad Stefanović ostavio utisak skandal majstora. Predrag Milovanović, član Udruženja tužilaca Srbije, pružio je podršku tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović, napominjući da ima još tužilaca koji su “doživeli šikanu” od više tužioca Stefanovića. Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miodrag Jovanović za tužioca Stefanovića kaže da je neko ko “zaziva onu vrstu hijerahije koja služi nedostojnim ciljevima”.

Profesorka prava je u Novom danu istakla da je viši tužilac Stefanović svojim ponašanjem pokazao utisak ne samo nepostupanja po zakonu i Ustavu, već i svoju volju za moć, „a ona je uvek praćena skandalima“.

„U ovom slučaju radi se o jednom ozbiljnom upozorenju da jedno značajno VJT, a možemo to reći i za mnoga druga tužilaštva, zbog položaja u državnoj hijerarhiji, koja nema veze sa pravosuđem, onih koji stoje na čelu tužilaštava biva konpromitovano ne samo zbog grešaka i neznanja, već zbog osionog pogleda onih na čelu javnih tužilaštava na svoju ulogu u druš. A ta uloga se sve više shvata kao selektivnost u krivičnom gonjenju, kao potreba da se zaštite određeni okrivljeni i osumnjičeni zato što su bliski vlasti“, objasnila je profesorka Rakić Vodinelić u Novom danu.

Predrag Milovanović, član Udruženja tužilaca Srbije, koji je široj javnosti postao poznat kao tužilac koji je vodio slučaj paljenja kuće novinaru Milanu Jovanoviću i koji je javno progovorio o pretnjama koje mu je upućivao okrivljeni Dragoljub Simonović, napominje da je nešto trulo u javnom tužilaštvu i da je to imala priliku da vidi i javnost koja je u nedelju uveče pratila Utisak nedelje.

„Kroz uključenje je jasno da tamo postoji neka vrsta zuluma. Javljanje tužiteljki je dokaz da su se određeni pojedinci ohrabrili. Taj pojedinac može da preraste u mnoštvo“, kazao je Milovanović, napominjući da bi bio sretniji da se o ovom slučaju govori u institucijama i rešava u institucijama.

On je izrazio podršku koleginicama koje su javno istupila i dodao da postoji još tužilaca koji su pretrpeli „jednu vrstu šikane od Stefanovića“. „Neki su istupili javno, neki su se obratili Državnom veću tužilaca“, rekao je Milovanović.

Javnost je posle „smene“, odnosno prebacivanja dve zamenice javnog tužioca iz Odeljenja za borbu protiv korupcije u Odeljenje za opšti kriminal, i na taj način sklanjanje sa slučaja malverzacija u EPS-u, zbog čega je uhapšeno šest osoba, saznala i da su se u VJT izdavala usmena naređenja postupajućim zamenicima tužioca.

Milovanović kaže da je ta atipična situacija u stvari tipična u tužilačkoj hijerarhiji i da to nije ništa novo.

On objašnjava da je percepcija javnosti da su tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović smenjene, ali da to pravno nije tako, već se može reći da su „elegantno sklonjene“.

„Ovo jeste način manipulacije da promenom tog godišnjeg rasporeda, a javnost je saznala da se ona dešavala prilično često… To je praksa koju je uveo Stefanović. Doveo je do apsurda tim prebacivanjem iz odeljenja u odeljenje, a to na uštrb građana. Predmet raditi od početka, a da ste novi tužilac – to urušava efikasnost pravosuđa“, istakao je Milovanović.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miodrag Jovanović napominje da je premeštanje dve tužiteljke i sklanjanje sa predmeta „situacija paradigmatičnog sukoba dve vizije tužilačke profesije“, a da su tužiteljke pokazale šta znači integritet tužilačke profesije.

„Bojana je bila moja studentkinja i sećam je se kao kočoperne studentkinje i drago mi je što je tu svoju karakternu osobinu uobličila u jednu poželjnu profesionalnu osobinu – integritet tužilaca“, rekao je Jovanović.

S druge strane, za tužioca Stefanovića kaže da je neko ko u nedeljnom saopštenju javnosti „zaziva i govori o monokratskom uređenju tužilaštva koje više ne posotji ni u Ustavu koji je usvojen“.

„To je čovek koji zaziva onu vrstu hijerahije koja služi nedostojnim ciljevima, a to je sprečavanju borbe protiv krivičnih dela i protiv visokih oblika korupcije“, istakao je profesor.

Prema njegovoj oceni, u ovom slučaju je zagreban „vrh ledenog brega“, „što se neko u politički osetljivom slučaju drznuo da postupa na pravi način i sklonjen je sa tog slučaja“.

Video prilog televizije N1 možete pogledati OVDE.

Izvor: N1

spot_img