Posebna pažnja za žrtve trgovine ljudima

Najnovije:

Podelite članak

 
Goran Ilić"Кurir", 8. decembar 2011.

Predstavljen priručnik "Zaštita žrtava trgovine ljudima u krivičnom i prekršajnom postupku"

Predsednik Udruženja tužilaca Goran Ilić je rekao da tužioci treba da vode računa o zaštiti identiteta žrtava i njihovih porodica
 
Predstavnici policije, pravosuđa i nevladinih organizacija moraju da budu izuzetno pažljivi u odnosu prema žrtvama trgovine ljudima da bi se izbegla "sekundarna viktimizacija žrtava", zaključeno je danas na skupu u Beogradu.

Na skupu gde je predstavljen priručnik "Zaštita žrtava trgovine ljudima u krivičnom i prekršajnom postupku", predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić je rekao da tužioci treba da vode računa o zaštiti identiteta žrtava i njihovih porodica, i da naročita pažnja mora da se posveti toku suđenja.
 
Prema njegovoj oceni, sudnica treba da bude veća da bi se izbeglo da žrtva i počinilac budu u neposrednoj blizini, a sudsko veće treba da spreči da branilac optuženog postavlja žrtvi provokativna i uvredljiva pitanja. Predsednik Udruženja sudija prekršajnih sudova Zoran Pašalić je rekao da je potrebno posvetiti posebnu pažnju obuci prekršajnih sudija da bi mogle da prepoznaju žrtve trgovine ljudima.
 
Pašalić je rekao da se prekršajne sudije najčešće sreću sa žrtvama trgovine ljudima koje kod njih dolaze posle racija u javnim kućama ili po hapšenju ilegalnih imigranata. Zato je neophodno da prekršajne sudije budu obučene da prepoznaju nagoveštaje koje dobijaju u sudnici, da bi na vreme odvojili žrtve od onih koji ih zloupotrebljavaju. Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici i Sigurne ženske kuće, ukazala je na to da je do 2005. godine najviše žrtava trgovine bilo iz Istočne Evrope, ali od tada raste broj žrtava iz Srbije. Ona je rekla da je, posle trgovine narkoticima, trgovina ljudima najveći izvor zarade kriminalaca. Prema njenim rečima, bitno je da suđenje organizatorima trgovine ljudima bude efikasno da bi žrtve što pre mogle da se vrate svojim porodicama.

(Izvor: Kurir)

spot_img