Tužilaštvo nakon ustavne reforme

Najnovije:

Podelite članak

Član Visokog saveta tužilaštva Predrag Milovanović preneo je u emisiji N1 Studio Live svoje utiske sa sednice Visokog saveta tužilaštva, kao i razloge zbog kojih ju je napustio.

Kako je rekao Milovanović, oseća se privilegovano, iako je napustio sednicu.

„Nešto što je nekada vilo u parlamentu gde su naši građani to mogli da prate u direktnom prenosu sada je bilo mimo toga, prvi put smo mogli u okviru jednog novoformiranog pravosudnog saveta biramo. Nekad je u tom procesu učestvovala izvršna vlast. To telo je rekomponovano, postoje tu i članovi po položaju i istaknuti pravnici, koji crpe svoj legitimitet od parlamenta, oni bi trebalo da predstavljaju neku vrstu ravnoteže“, kaže.

Prema njegovim rečima, na dnevnom redu je bilo poprilično tačaka.

„Ja nisam glasao za dnevni red, bila mi je sporna tačka gde maltene savet donosi odluku da će se držati zakona, odnosno podzakonskih akata, onda se iz te tačke prelazilo na suštinske tačke koje su se ticale nastavka postupka i izbora javnih tužilaca. Procedura je već bila u toku, trebalo je zauzeti stav kako će se nastaviti, ja sam insistirao na principu zakonitosti iznad bilo kakvog principa tranzicije ili urgentnosti“, rekao je on.

Davao je, kaže, i konstruktivne predloge.

„Kako bi trebalo da se nastavi postupak, pri čemu sam smatrao da ne možemo na ovaj način da prenebregnemo tu zakonsku odredbu. Istaknuti pravnici nisu učestvovali u prethodnoj izbornoj proceduri“, rekao je.

Kaže da se opredelio da napusti sednicu, jer nije želeo da ponese na sebi breme nezakonitog izbora.

„Ja sam na taj način zaista hteo da pošaljem poruku i da ne dajem legitimitet nečemu u šta ne verujem. Zaista je javnost ostala pozorna i zbog ovog jednog čina“, kaže on.

Govorio je i o tome kako se ponašala Dolovac.

„Dolovac je imala zatamnjene naočare za sunce. Naočare nikad do sada nije nosila na sednicama veća. Za mene je nepristojno i krajnje besprizorno, dok ja govorim da ste okrenuti leđima prema sagovorniku, što ne priliči nekome ko je toliko dugo na toj poziciji. Od kolege koji je ostao u sali, čuo sam da se, kada sam ja napustio sednicu, vratila u položaj da sedi normalno prema stolu. Zaista ne razumem zašto se odlučila za takav čin bojkota mene kao sagovornika očigledno. To nije prvi put, doživljavao sam i gore stvari. Očigledno mi šalje na taj način neku vrstu poruke“, kaže on.

To što govori javno je, kaže, osnovni problem.

„Ali da nisam izašao javno, osetio bih bič na svojim leđima potpuno na drugačiji način. Ustavne promene i zakonodavne promene su dovele na papiru do toga da se ta hijerarhija koja je odgovarala toj sovjetskoj kulturi, imali ste jednu centralizovanu strukturu. Ovo je dovelo do toga da se oslobodite tog balasta jedne figure, moj javni nastup treba da posluži kao podstrek, ohrabrenje mojim kolegama da koriste normativna rešenja kako bi se izborili za svoja prava i bili više autonomni“, kaže.

Kako je rekao, „prvi put su snimali sednicu“.

„To je jedna tekovina novog predsednika saveta. Moje razočarenje nakon toga je usledilo kad sam shvatio da je snimano, a da snimka ne,a a baš bih voleo da se javnost kroz snimak upozna sa tim šta se događalo i sama javnost izvede zaključke kako se šta dešavalo“, kaže.

Prema njegovim rečima, „ako se po jutru dan poznaje, onda uviđa problem da li će biti i suštinske implementacije“.

„I da li ćemo opet imati neku fasadu bez supstance stvari. Ja sam upozorio i na prethodnim sednicama saveta kada su se donosile neke važne odluke, stvarno će sve zavisiti od integriteta ljudi koji primenjuju te norme“, kaže on.

Izvor: N1

spot_img