Fokus grupa u Novom Pazaru

Najnovije:

Podelite članak

Fokus grupa u Novom PazaruNovi Pazar, 23. i 24. februar 2012.

Terensko istraživanje u Novom Pazaru se sastojalo od tri komponente. Prvo, istraživači su analizirali sve krivične predmete (u poslednjih pet godina) za zločine koji su direktno povezani sa kršenjem ljudskih i manjinskih prava, a koji su obrađeni od strane Osnovnog i Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru.

Bilo je samo pet  ovakvih slučajeva, sve krivična dela iz člana 317 Krivičnog zakonika Srbija – izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Dva procesa nikada nisu završili na sudu, jer su svi bili odbačeni nakon istražne faze. Dva slučaja su u pretpretresnoj fazi, dok je jedan presuđen od strane Vrhovnog suda u trećem stepenu.

Druga aktivnost je zasnovana na intervjuisanju jedne od mogućih žrtava diskriminacije. Prisustvo ove osobe obezbedio je Savet za zaštitu ljudskih prava – NVO iz Novog Pazara – ali izloženi slučaj nije predstavljao slučaj diskriminacije, već policijske brutalnosti.

Slučaj će imati pravosudni epilog, jer je žrtva pokrenula postupak pred Osnovnim sudom u Novom Pazaru.

Fokus grupa u Novom PazaruTreća aktivnost – fokus grupa – okupila je i NVO aktiviste iz Novog Pazara i predstavnike pravosuđa (tužioce i sudije), predstavnike OEBS-a, ako i predstavnike lokalnih medija.

U živoj raspravi, učesnici su razgovarali o nekoliko tema vezanih za ulogu pravosuđa, medija i društva u antidiskriminacionom procesu. Neka od najznačajnijih pitanja o kojima se raspravljalo:

– Zašto postoji disproporcija između slučajeva diskriminacije poznatih praksi NVO i broja žalbi i parnica pokrenutih za diskriminaciju?

– Kakva je uloga Poverenika za zaštitu ravnopravnosti u antidiskriminacionom sistemu u Srbiji?

– Kakva je uloga medija u obrazovanju i promociji antidiskriminacionih mera?

– Uticaj i značaj društvenih procesa kao što je reforma pravosuđa na pad poverenja građana u pravosuđe; Neefikasnost sudstva kao razlog za nisko poverenje u državne institucije;

-Iskustvo i problemi nevladinih aktivista i žrtava u odnosu na lokalne političare, zvaničnike lokalne samouprave i druge uticajne pojedinace u malim gradskim sredinama kao što je Novi Pazar.

spot_img