Država sudskim veštacima duguje oko 55 miliona dinara

Najnovije:

Podelite članak


Država sudskim veštacima duguje oko 55 miliona dinara"Politika", 26.mart 2012.

Predstavnici Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i Društva sudija Srbije potpisnici su, sa još 21 evropskim strukovnim udruženjem, Manifesta koji izražava odnos, stav sudija i tužilaca prema načinu na koji tužilačka i sudijska funkcija treba da se obavljaju u savremenom svetu.

Pomenuti dokument usvojili su jednoglasno predstavnici tužilaca i sudija iz 12 evropskih zemalja, ujedinjenih u Evropsko udruženje sudija i tužilaca za demokratiju i slobode (MEDEL).

Tri osnovna cilja Manifesta su, kako je zaključeno na sastanku održanom u portugalskom mestu Vilamura, zaštita nezavisnosti pravde u cilju jednakosti građana pred zakonom, zaštita socijalnih prava i borba protiv korupcije koja je rak-rana koja uništava principe na kojima civilizovani svet počiva.

– Manifest, kada govorimo o svakom cilju ponaosob, navodi rešenja iz međunarodnih dokumenata koja se na te ciljeve odnose i predstavljaju opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava. Dakle, ta rešenja predstavljaju standard, odnosno dostignuti nivo prava koji ne sme da se snižava.

Manifest dalje ukazuje na probleme s kojima smo danas suočeni prilikom ostvarivanja ovih važnih ciljeva. Takođe, ukazuje na uslove koje država treba da omogući da bi sudije i tužioci mogli da zaštite ta prava, odnosno da se bore protiv korupcije – kaže za „Politiku“ Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije.

Najčešći problemi s kojima se savremeni svet suočava, kako je rečeno na sastanku, jesu zloupotreba pravosuđa od strane drugih grana vlasti ili medija i šteta koja može da nastane usled zahteva da se u što kraćem roku reši što veći broj predmeta.
Na skupu je zaključeno i da je nedopustivo da se ograničavaju dostignuta i garantovana prava, koja uostalom ni nisu uzrokovala krizu, kao i da je oblast finansija i kriminalna zloupotreba javnih resursa nedovoljno zakonski regulisana, i da treba preispitati sve nezakonite i nemoralne dugove.
– Činjenica je da su pljačkanje i zloupotreba javnih resursa na najrazličitije načine rasprostranjeni i da se retko kada kažnjavaju, pa su članovi MEDEL- a odlučni u tome da je borba protiv korupcije jedan od osnovnih ciljeva savremenog pravosuđa. Zbog toga Manifest poziva da se kancelarija Evropskog tužioca učini funkcionalnom, a pravila pravnih postupaka i načini oduzimanja imovine stečene kriminalom jedinstvenim za sve države, kao i da se dugovi nastali malverzacijama moraju nadoknaditi – objašnjava Boljevićeva.

Prema rečima Gorana Ilića, predsednika srpskog Udruženja tužilaca i zamenika tužilaca, Manifest iz Vilamure podseća i srpske, i sudije i tužioce iz Evrope, da moraju da ulože sve svoje napore da bi pravilno tumačili pravo, imajući u vidu ciljeve zbog kojih su uspostavljeni opšteprihvaćeni standardi koji treba da se čuvaju svim silama kako bi se ostvarila sloboda, jednakost i dostojanstvo svih.

– Dokument nas je podsetio i na to kako faktičke promene u društvu erodiraju ljudska prava i slobode, i osporavaju prava koja su za ceo svet bila nesporna više od pola veka ranije, a navedena su u Univerzalnoj dekleraciji Ujedinjenih nacija iz 1948. godine i da, na kraju, mogu da dovedu do toga da zaboravimo da su ta prava ikada bila zagarantovana – kaže Ilić.

(Izvor: Politiika, autor: Miroslava Derikonjić)

spot_img