Srpsko pravosuđe na evropskoj proveri

Najnovije:

Podelite članak

Srpsko pravosuđe na evropskoj proveri (FONET)"Politika", 11. jul 2012.

Dokument u kojem se oštro kritikuje sprovedena reforma biće dostavljen i ministrima pravde i spoljnih poslova 21 evropske zemlje

Sve članice Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju i slobode (MEDEL), njih 21, do petka će poslati izveštaj ovog udruženja o stanju o srpskom pravosuđu na adrese Evropske unije i Saveta Evrope. Izveštaj, sačinjen posle višednevne analitičke posete Srbiji u kojem se upućuju oštre kritike na reformu srpskog pravosuđa i stanje u njemu, biće upućen i ministarstvima pravde i spoljnih poslova zemalja članica MEDEL-a.

Kako je rečeno juče na konferenciji „Reforma „reforme”, u organizaciji Društva sudija Srbije i Udruženja tužilaca i zamenika tužilaca, od svih evropskim institucija kojima izveštaj bude poslat tražiće se da utiču na sprovođenje predloga koje je MEDEL sačinio kako bi kriza u domaćem pravosuđu što pre bila prevaziđena, a to je, najjednostavnije rečeno, da se reforma pravosuđa započeta 2009. godine iznova sprovede.

– Ukoliko ne bude doneta takva odluka, nereizabrane sudije i tužioci moraće da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava. Postupak ponovnog sprovođenja reforme morao bi da bude dopunjen dugoročnim ciljem da se uspostavi poverenje neophodno za demokratsko funkcionisanje pravosuđa – navodi se, između ostalog, u izveštaju MEDEL-a.

Kratkoročno posmatrano, navodi se dalje u izveštaju evropskih eksperata, najpoželjnije je doneti odluku o stavljanju van snage reforme iz 2009. godine i o vraćanju na funkciju tada razrešenih sudija i tužilaca. Srednjoročno posmatrano, smatraju stručnjaci MEDEL-a, trebalo bi da se sprovede opštija revizija stanja u pravosuđu uz zajednički rad stručnjaka i aktera građanskog društva uz pomoć konsultativnih veća evropskih sudija i tužilaca.

– Takva revizija, dugoročno posmatrano, mogla bi da pripremi strukturalnu obnovu pravosudnih institucija i da ima za rezultat izbor sudija i tužilaca na osnovu konkursa, zatim razvijanje Pravosudne akademije za bavljenje početnom obukom i usavršavanjem sudija i tužilaca – navodi se u izveštaju MEDEL-a.

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, rekla je da će novoj srpskoj vladi, odnosno njenom novom ministru pravde, „posao biti lak jer će imati dva mišljenja pravosudnih lekara, a biće mu i ponuđena odgovarajuća rešenja stanja u pravosuđu”.

– Onda će biti samo pitanje političke volje hoće li se ta rešenja sprovesti ili neće – rekla je Boljevićeva.

Predsednik Udruženja tužilaca i zamenika tužilaca Srbije Goran Ilić rekao je da je potrebno preispitati rešenja reizbora sudija i tužilaca, mreže sudova kao i zakona koji su doneti na brzinu. On je najavio da bi strukovna udruženja trebalo da svoje stavove iznesu nadležnima zajedno u usaglašenom predlogu.

Prema njegovom mišljenju, za sada treba sačekati odluke Ustavnog suda o ustavnim žalbama neizabranih sudija i tužilaca koje su najavljene za avgust.

– Iz najava predsednika Ustavnog suda jasno je da će taj sud vratiti veliki broj odluka Državnog veća tužilaca i Društva sudija na ponovno odlučivanje kako bi se otklonile greške u reviziji. Ako se to ne dogodi, treba naći normativna rešenja za izlazak iz ove agonije – rekao je Ilić.

———————————————————–

Kritika reforme

Svoje viđenje sprovedene reforme pravosuđa na konferenciji su izneli i Vida Petrović škero, sudija Vrhovnog kasacionog suda, Jelisaveta Vasilić, član Saveta za borbu protiv korupcije, i advokat Božo Prelević. Svi oni kritikovali su način na koji je reforma sprovedena.

(Izvor: Politika, autor: M. Derikonjić)

spot_img