Slavko Knežević: UTS primer principijelnosti i istrajnosti

Najnovije:

Podelite članak


PismaParaćin, 3. avgust 2012.

Poštovani predsedniče,

uskoro će se navršiti jedna godina kako sam se, u ime velikog broja zamenika JT, obratio Udruženju pismom “Farsa je završena” povodom završetka postupka preispitivanja prigovora neizabranih nosilaca javnotužilačkih funkcija. Izrazio sam veliku zahvalnost na svakoj pomoći koju ste nam, tada već dve godine, pružali od pravnog i ljudskog nasilja kojim su nas obasuli DVT, Ministarstvo pravde i izvršna vlast.

Preko noći smo, bez suda i postupka, postali nemoralni, nedostojni i nestručni. Kao što su neki preko noći postali moralni, dostojni i stručni.

Danas,Ustavni sud nam je pismenom potvrdom vratio ono što nam je na silu oduzeto. Ono na čemu je tri godine ukazivao Goran Ilić, Jasmina Kiurski, Radovan Lazić, kao i celokupna stručna javnost ove zemlje, Pravni fakulteti i istaknuti pravnici, međunarodna tela, komisije i organi, evropska i svetska strukovna udruženja, nevladine organizacije, advokati i velika većina građana naše zemlje. Ali sve do odluke Ustavnog suda Srbije to nije bilo dovoljno. Izvršna vlast je bila neprikosnovena. Međutim, Ustavni sud je rekao poslednju reč i stavio tačku na najveći promašaj u istoriji srpskog pravosuđa.Još uvek mislim da se sve ovo nije desilo nama, da je deo nekog drugog vremena i neke druge teritorije.

Čitajući Analitički izveštaj o stanju u srpskom pravosuđu naša stvarnost je drugačija. Pored prioriteta o vraćanju neizabranih sudija i tužilaca i stavljanje van snage reizbora iz 2009 godine,institucije koje su učestvovale u ovoj nesreći treba promeniti.
 
U ime velikog broja neizabranih nosilaca JT podržavam stav Udruženja o pokretanju postupka utvrđivanja odgovornosti članova DVT. Članovi DVT, izuzimajući profesora Milana škulića, nemaju više nikakav kredibilitet za nastavak rada u ovom telu. U situaciji da su im sve odluke kojima su odbili prigovore ukinute a žalbe uvažene, oni su izgubili poverenje da dužnost obavljaju stručno, nepristrasno i zakonito. Pored toga,oni više ne poseduju potreban legitimitet jer ne mogu predstavljati i odlučivati o pravima velikog broja nosilaca javnotužilačke funkcije koji nisu učestvovali u njihovom izboru. U tom smislu nemaju niti poverenje i kredibilitet, niti legitimnost za rad.

A dosadašnji rad Udruženja, sa ovakvim Upravnim odborom i predsednikom, daje primer principijelnosti i istrajnosti u ostvarivanju zadatih ciljeva Udruženja. U nadi da ćete i u budućim vremenima braniti samostalnost tužilaštva od uticaja svake druge vlasti podržavamo vas i želimo uspeh u radu.

S poštovanjem,
Slavko Knežević,
iz Paraćina

spot_img