Seminar u Nišu

Najnovije:

Podelite članak


UTSNiš, 14 – 16. decembar 2012.

Seminar "Za bolju zaštitu žrtava nasilja u porodici – Implementacija najbolje prakse u pravosuđu" organizovan je u Hotelu Tami u Nišu u periodu od 14. do 16. decembra.

Seminar je realizovan uz podršku USAID – ovog Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast (JRGA).

Seminaru je prisustvovalo 42 učesnika, među kojima predstavnici tužilaštava iz Niša, Pirota, Leskovca, Vranja i Prokuplja, kao i sudije krivičnih i prekršajnih sudova i predstavnici policijskih stanica i centara za socijalni rad.

Prvi dan seminara otvorila je Jasmina Kiurski, zamenik Apelacionog javnog tužioca i predsednik Programskog saveta Udruženja koja je upoznala prisutne sa svrhom i ciljem seminara. Nakon nje, reč je uzela Gordana Jekić – Bradajić, zamenik Apelacionog javno tužioca. Ona je predstavila prisutnima osnovne pojmove za razumevanje nasilja u porodici i uzroke njihovog nastanka.

Nakon pauze za kafu, seminar je nastavljen izlaganjem Milana Žarkovića, profesora Policijsko-kriminalističke akademije koji je predstavio međunarodne pravne akte i nacionalne strateške dokumente za suprotstavljanje nasilju u porodici.

Drugi dan seminara je otpočeo predavanjem Jasmine Kiurski, zamenika Apelacionog javnog tužioca i predsednika Programskog saveta Udruženja koja je predstavila nacionalno zakonodavstvo od značaja za suprotstavljanje nasilju u porodici.

Nakon nje, prisutnima se obratio Milan Stanić, načelnik Odeljenja za javni red i mir policijske uprave za grad Beograd, koji je govorio o postupanju policijskih službenika u slučaju nasilja u porodici, da bi nakon pauze seminar bio nastavljen izlaganjem Vesne Stanojević, koordinatorke Savetovališta protiv nasilja u porodici i Sigurne ženske kuće.

Ona je govorila o očekivanjima žrtava nasilja u porodici od zakonskih rešenja i problemima njihovog ostvarivanja. Predavanje Ivane Vlaović, sudije Prekršajnog suda u Beogradu odnosilo se na postupanje sudije za prekršaje u slučaju nasilja u porodici.

Poslednji predavač drugog dana bila je Biljana Sinanović, sudija Vrhovnog kasacionog suda koja je govorila o položaju žrtve nasilja u porodici u krivičnom postupku.

Treći dan seminara je otvorilo predavanje profesora Slobodana Savića, sa  Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

On je izložio sudsko-medicinski aspekt postupanja kod nasilja u porodici, dok je završno izlaganje na seminaru pripalo Slobodanu Josimoviću, zameniku Osnovnog javnog tužioca u Zrenjaninu koji je dao primer koordinacije javnog tužilaštva, policije, centra za socijalni rad i suda u slučaju nasilja u porodici.

spot_img