Tužioce nema ko da kažnjava

Najnovije:

Podelite članak

Državno veće tužilaca"Danas", 12. mart 2013.

Državno veće tužilaca još nije formiralo disciplinsku komisiju

Uprkos zakonskoj obavezi, Državno veće tužilaca (DVT) još nije oformilo disciplinsku komisiju, koja bi trebalo da se bavi i pitanjem utvrđivanja odgovornosti javnih tužilaca i njihovih zamenika.

Udruženje tužilaca Srbije ukazivalo je na probleme u radu DVT i krajem prošle godine pokrenulo inicijativu za utvrđivanje odgovornosti pojedinaca. Međutim, odgovori od nadležnih do danas nisu stigli.

Sa druge strane, u Državnom veću tužilaca saznajemo da će se disciplinski organi u okviru ovog tela formirati do kraja marta i da se do danas čak 58 kandidata prijavilo na tu funkciju.

– Prema našem mišljenju, Veće ili nije vršilo svoja ovlašćenja iz Zakona o Državnom veću tužilaca i Zakona o javnom tužilaštvu ili je to radilo na pogrešan način. To je bio povod nekolicini nosilaca javnotužilačke funkcije da krajem prošle godine sastave inicijativu za pokretanje postupka za utvrđivanje pojedinačne odgovornosti članova prvog i stalnog sastava DVT. Inicijativu je podržalo i Udruženje tužilaca i 176 potpisnika i ona je poslata na adrese nadležnih organa u pravosuđu – kažu za Danas u Udruženju tužilaca Srbije. Oni podsećaju da je Ustavni sud Srbije ukinuo sve odluke DVT donete u postupku revizije reizbora tužilaca.

– Logično pitanje koje se nameće je da li je ovaj sastav DVT u stanju da vrši funkcije koje su mu poverene. Udruženje tužilaca pitanju odgovornosti prilazi oprezno, što znači da ne smatra da bi postupak utvrđivanja odgovornosti automatski morao da dovede do toga da neko profesionalno ili na bilo koji drugi način odgovara, ali je prosto neshvatljivo da se postupak za ispitivanje odgovornosti ne otvori i da se o tako očiglednom problemu kao što su propusti u radu Veća ne razgovara – napominju u Udruženju tužilaca i dodaju da se zalažu za stabilnost institucija.

– Međutim, stabilnost institucija ne znači neodgovornost. Svesni smo da su mnogi od članova Državnog veća tužilaca dobri tužioci. Takođe, nisu ni svi članovi DVT postupali na jednak način. Pojedini članovi, istina, koji nisu iz tužilačke organizacije, glasali su protiv odluka koje je potom Ustavni sud poništio. Smatramo da izmiče logici da posle svega i takve katastrofe kakva se pravosuđu desila proteklih godina preko svega pređemo kao da se ništa nije desilo – zaključuju u Udruženju tužilaca.

S druge strane, u Državnom veću tužilaca kažu za naš list da je disciplinska komisija trebalo da bude formirana u junu prošle godine, prema pravilniku koji je određivao tu oblast.

– Za disciplinske organe prijavilo se 58 kandidata, koji će do kraja marta biti izabrani na funkcije. Disciplinska komisija nije formirana dosad, jer DVT nije bio u punom sastavu, ali nakon raspisivanja konkursa, uskoro će svi organi Veća biti formirani – ukazuju u Državnom veću tužilaca.

(Izvor: Danas, autor: K. Živanović)

spot_img