Goran Ilić: Tužioci spremni, ali zakonik nije dobar

Najnovije:

Podelite članak


Goran Ilić, predsednk Udruženja tužilaca Srbije"Blic", 15. septembar 2013.

Predsednik Udruženja javnih tužilaca Srbije i zamenik Republičkog javnog tužioca Goran Ilić smatra da su tužioci u Srbiji spremni i obučeni za primenu novog Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) koji od 1. oktobra uvodi tužilačku istragu u domaće pravosuđe, ali da je sporan sam zakonski tekst, koji prema njemu odstupa i od Ustava.

“- Tužioci zamenici javnih tužilaca, kao i tužilacki pomoćnici prošli su više nivoa obuke u pogledu primene novog ZKP-a. Međutim, nije problem u ljudima koji će ga primenjivati, već u samom novom Zakoniku – rekao je Ilić.

Ilić je ukazao da su Ustavu protivne norme koje se tiču osnovanosti sumnje koja opravdava pokretanje krivičnog postupka.
“
Prema Ustavu o osnovanoj sumnji koja je razlog za pokretanje krivičnog postupka odlučuje sud, dok je prema ZKP-u odluka o pokretanju i obustavi postupka u isključivoj nadležnosti javnog tužioca”, ukazao je Ilić.
 
Dalje, prema odredbama o tužilačkoj istrazi, protiv naredbe javnog tužioca kojom se pokreće postupak nije dozvoljena žalba, niti neko drugo pravno sredstvo, naveo je Ilić i napomenuo da to rešenje ne bi trebalo posmatrati samo kao potencijalno neustavno, nego i kao potencijalno opasno.

On je takođe napomenuo da će primena novog zakonika zahtevati povećanje broja tužilaca i uopšte zaposlenih u tužilaštvu i da će postupak biti skuplji, zbog proširenja kruga okrivljenih koji imaju pravo na obaveznu odbranu, naknade i nagrade za stručne savetnike.

Ti uvećani troškovi postupka u nekim slučajevima će padati na teret budžeta Republike Srbije, pa u vezi sa tim ostaje pitanje da li je sada dobar ekonomski momenat za primenu novog zakonika, kada se uzme u obzir činjenica da će primena novog zakonika značiti nove izdatke za državu”, naglasio je predsednik Uruženja tužilaca.

(Izvor: Tanjug)

spot_img