Okrugli sto – predstavljanje Priručnika za primenu novog Zakonika o krivičnom postupku

Najnovije:

Podelite članak

Okrugli sto - predstavljanje Priručnika za primenu novog Zakonika o krivičnom postupkuParaćin, 1. oktobar 2013.

Okrugli sto – predstavljanje Priručnika za primenu novog Zakonika o krivičnom postupku održan je u Paraćinu u zgradi Osnovnog suda, 1. oktobra 2013 godine
 
Na dan stupanja na snagu novog Zakonika o krivičnom postupku, Udruženje tužilaca organizovalo je Okrugli sto na kojem je predstavljena radna verzija Priručnika za primenu novog Zakonika o krivičnom postupku za javne tužioce i sudije .

Okrugli sto - predstavljanje Priručnika za primenu novog Zakonika o krivičnom postupkuRadnu verziju pripremila je radna grupa Udruženja tužilaca u sastavu: profesor Stanko Bejatović, profesor Vojislav čurđić, profesor Milan škulić, dr Goran Ilić, zamenik Republičkog javnog tužioca, Dragomir Milojević, v.f. predsednika Vrhovnog kasacionog suda, Dragiša čorđević, sudija Vrhovnog kasacionog suda, mr Jasmina Kiurski, zamenik Apelacionog javnog tužioca, Radovan Lazić, zamenik Apelacionog javnog tužioca, Lidija Komplen Nikolić, zamenik Apelacionog javnog tužioca, Miodrag Plazinić, Viši javni tužilac u Valjevu, Svetlana Nenadić, zamenik Osnovnog javnog tužioca, Verica Trninić, zamenik Osnovnog javnog tužioca, mr Marina Matić, Jugoslav Tintor, advokat.

Prisustvovalo je više od četrdeset učesnika, iz sudova i javnih tužilaštva iz Paracina, Jagodine, Kragujevca.

Okrugli sto - predstavljanje Priručnika za primenu novog Zakonika o krivičnom postupkuImajući na umu sveobuhvatnost izmena koje se novim Zakonikom uvode u krivični postupak, a pre svega izmenjenu ulogu procesnih stranaka, uvođenje tužilačke istrage, ukidanje istražnog sudije i uvođenje instituta sudije za prethodni postupak, Udruženje tužilaca Srbije, smatralo je da je celishodno pripremiti Priručnik koji će ukazati na sve novine i umanjiti izazove u primeni Zakonika.

Kao predstavnik misije OEBS-a u Srbiji, koja je podržala ovaj projekat Udruženja, učesnicima se obratila Ana Petrovic, pravni savetnik. O radnoj verziji Priručnika govorili su dr Goran Ilić, zamenik Republičkog javnog tuzioca i predsednik Udruzenja tuzilaca Srbije,  profesor dr Vojislav Djurdjić i Jugoslav Tintor, advokat. Nakon uvodnih izlaganja usledila je višečasovna diskusija, tokom koje su govornici pokušali da otklone neke od dilema učesnika.
 
Okrugli sto - predstavljanje Priručnika za primenu novog Zakonika o krivičnom postupku Kako bi se što detaljnilje odgovorilo na sve izazove primene novog Zakonika, koji je stupio na snagu u sudovima i tužilaštvima opšte nadležnosti, 1. oktobra 2013. godine  i predvideo što veci broj rešenja koja bi otklonila eventualne teškoće u  primeni predviđeno je da se održe još dva okrugla stola i to u Nišu 8. oktobra i Valjevu 15. oktobra.

Radna verzija Priručnika na praktičan i lako primenjiv način analizira sva poglavlja novog Zakonika o krivičnom postupku, a pripremljeni su i obrasci koji bi trebalo da olakšaju svakodnevni rad javnih tužilaca i sudija.

Radna verzija Priručnika dostupna je na sajtu Udruženja tužilaca , a radna grupa je otvorena za sve komentare i sugestije. Očekuje se da ubrzo nakon održavanja preostalih okruglih stolova konačna verzija Priručnika izađe iz štampe.

spot_img