Fokus grupe – jačanje nezavisnosti i integriteta tužilaca

Najnovije:

Podelite članak


UTSBeograd, 19.decembar 2013.

 
Kao faza pripremnih aktivnosti u okviru projekta „Jačanje nezavisnosti i integriteta tužilaca“, koji sprovodi Udruženje tužilaca Srbije, održane su četiri fokus grupe u Vranju, Valjevu, Somboru i Beogradu. Fokus grupe organizovalo je Udruženje tužilaca Srbije zajedno sa Agencijom za istraživanje javnog mnjenja-CESID.

Fokus grupe vodili su čorđe Vuković, direktor CESID-a i Sava Manojlović, CESID.

Rukovodioci fokus grupa upoznali su učesnike sa nacrtom upitnika „Državno veće tužilaca“, koji je podeljen tužiocima, a koji će biti naknadno razvijen i poboljšan mišljenjima koja  su izneli učesnici fokus grupa. Pored stručnjaka CESID-a fokus grupe vodio je i po jedan predstavnik Udruženja tužilaca, kako bi učesnicima približio svrhu i značaj istraživanja.

Projekat se sprovodi uz podršku ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.

Održavanju Fokus grupe u Vranju 10. 12. 2013. prisustvovalo je 8 zamenika javnih tužilaca iz Višeg i Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju i Leskovcu.

Održavanju fokus grupe u Valjevu 12. 12. 2013. prisustvovalo je 10 zamenika javnih tužilaca iz Višeg i Osnovnog javnog tužilaštva u Valjevu i Čačku.

Održavanju fokus grupe u Somboru 17. 12. 2013. prisustvovalo je 16 zamenika višeg i osnovnog javnog tužioca iz Sombora, Subotice, Novog Sada. Fokus grupi u Somboru prisustvovao je predsednik Udruženja tužilaca Srbije dr Goran Ilić. Fokus grupi u Beogradu 18. 12. 2013. prisustvovalo je 10 tužilaca i zamenika iz Osnovnih i Viših tužilaštava iz Beograda, Novog Sada i Pančeva.

Cilj fokus grupa je da se identifikuju pitanja koja su najvažnija za javne tužioce i zamenike, koja su njihova očekivanja od istraživanja, na koja pitanja bi voleli da dobiju odgovor kroz istraživanje. Nezavisni eksperti koji su sproveli istraživanje će upotrebiti prikupljene rezultate za reviziju i unapređenje upitnika.

Nakon ove pripremne faze sledi faza nezavisnog ispitivanja javnih tužilaca  koju će sprovesti Agencija za istrazivanja javnog mnjenja-CESID početkom 2014. godine. Rezultati istraživanja bi trebalo da daju smernice za utvrđivanje Strateškog plana Državnog veća tužilaca i da odraze očekivanja javnih tužilaca i zamenika.

Postoji potreba da se ojača uloga, kapacitet i poboljša percepcija Državnog veća tužilaca kako bi Državno veće tužilaca postalo protagonista velikih promena u srpskom pravosudnom sistemu i jedan od lidera u primeni nove Nacionalne strategije reforme pravosuđa 2013-2018.

Eksperti EU preporučuju izmene i dopune Zakona o Državnom veću tužilaca (čak promenu Ustava) u cilju jačanja njihove nezavisnosti od političkog pritiska i izgradnji poverenja i podrške svojih kolega. Nova Strategija reforme pravosuđa predviđena je kao jedna od aktivnosti izmenama postojećeg zakonskog okvira (Zakon o Državnom veću tužilaca i podzakonskih akata) izmenama i dopunama Ustava u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa. Imajući to u vidu dodatni  ishod projekta bio bi da doprinese izmenama Zakona o Državnom veću tužilaca.

spot_img