Prezentacija priručnika za primenu novog Zakonika o krivičnom postupku

Najnovije:

Podelite članak


Prezentacija priručnika za primenu novog Zakonika o krivičnom postupkuBeograd, 27. novembar 2013.

Priručnik za primenu Zakonika o krivičnom postupku predstavljen je 27. novembra u prostorijama Pravosudne akademije u Beogradu.

Prezentaciji je prisustvovalo 35 učesnika iz Republičkog, Apelacionog tužilaštva u Beogradu, Višeg tužilaštva u Beogradu, Tužilaštva za ratne zločine, Tužilaštva za organizovani kriminal, Prvog i Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, kao i sudije Vrhovnog kasacionog suda, Apelacionog suda u Beogradu, Prvog i Drugog osnovnog suda.

Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici Instituta za uporedno pravo, OEBS-a i Američke ambasade u Beogradu. Ceo projekat sproveden je uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Prezentacija priručnika za primenu novog Zakonika o krivičnom postupkuPrezentacija priručnika za primenu novog Zakonika o krivičnom postupku

Priručnik su predstavili: dr Goran Ilić, zamenik Republičkog  javnog tužioca i predsednik Udruženja tužilaca Srbije; Ana Petrović Jovanović, predstavnik Misije OEBS-a u Srbiji; Prof. dr Milan škulić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu; Prof. dr Stanko Bejatović, profesor na Pravnom fakultetu u Kragujevcu; Mr Jasmina Kiurski, zamenica Apelacionog javnog tužioca u Beogradu i predsednica Programskog saveta Udruženja tužilaca Srbije; i Jugoslav Tintor, advokat. Nakon izlaganja usledila je diskusija.

Izradi konačnog teksta Priručnika prethodila su tri okrugla stola, koja su organizovana u Paraćinu, Nišu i Valjevu.

Prezentacija priručnika za primenu novog Zakonika o krivičnom postupkuPrezentacija priručnika za primenu novog Zakonika o krivičnom postupku

Cilj okruglih stolova bio je da se predstavi radni tekst Priručnika, kako bi autori imali prilike da prodiskutuju sa kolegama o izazovima u primeni novog Zakonika o krivičnom postupku i kako bi utvrdili da li su neophodne izmene radnog teksta Priručnika, pre nego što bude pripremljena štampana verzija.

Posmatrano pojedinačno po pojedinim poglavljima, autori teksta su :

Prof. dr Stanko Bejatović: Uvodne napomene (Osnovne karakteristike Zakonika)
Mr Marina Matić: Sudska nadležnost i izuzeće sudije  (Poglavlje prvo)
Jugoslav Tintor: Branilac (Poglavlje drugo)
Prof.dr Vojislav čurđić: Dokazne radnje (Poglavlje treće)
Danilo Subotić:Posebne dokazne radnje ( Poglavlje četvrto)
Prof.dr Milan škulić:  Mere za obezbeđenje prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka (Poglavlje peto)
Dr Goran Ilić: Predistražni postupak (Poglavlje šesto)
Dr Goran Ilić: Istraga (Poglavlje sedmo)
Mr Dragana Čvorović: Sporazumi  javnog tužioca i okrivljenog (Poglavlje osmo)
Lidija Komlen-Nikolić: Optuženje   (Poglavlje deveto)
Dragiša čorđević: Glavni pretrtes ( Poglavlje deseto)
Dragomir Milojević: Presuda  (Poglavlje jedanaesto)
Mr Jasmina Kiurski- Radovan Lazić: Redovni pravni  lekovi (Poglavlje dvanaesto)
Svetlana Nenadić – Verica Trninić: Vanredni pravni lekovi (Poglavlje trinaesto)
Miodrag Plazinić – Svetlana Nenadić: Skraćeni krivični postupak (Poglavlje četrnaesto)

Priručnik na detaljan i sveobuhvatan način analizira sva poglavlja novog Zakonika o krivičnom postupku i dostupan je na veb stranici Udruženja tužilaca. Priručnik ima 418 strana, a štampan je u tiražu od 1000 primeraka.

 

spot_img