Ka boljim rezultatima reforme pravosuđa

Najnovije:

Podelite članak

EUkancelarija.civ.drustvoCentar za ljudska prava iz Niša u partnerstvu sa Udruženjem tužilaca Srbije sproveo je projekat „Ka boljim rezultatima reforme pravosuđa“. Sprovođenje projekta podržala je Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji uz sufinasiranje Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

Trajanje projekta: novembar 2012 – maj 2014.

Opšti cilj projekta je da poveća  nadležnosti  nevladinih organizacija (kroz povećanje nivoa znanja i iskustva), kako bi preuzele aktivnu ulogu u reformi pravosuđa u Srbiji i doprinese reformi pravosuđa kroz unapređenje rada sudova u krivičnim postupcima u pravcu prihvatanja najviših međunarodnih standarda poštovanja ljudskih prava.

Specifični ciljevi projekta su: (1) povećati nivo znanja nevladinih organizacija u oblasti reforme pravosuđa; (2) povećati nivo znanja predstavnika nevladinih organizacija radi što uspešnijeg učešća u procesu reforme; (3) doprinos unapređenju prava na pravično suđenje na osnovnom nivou sudske prakse;  (4)  uspostaviti preduslove za godišnje utvrđivanje integriteta sudijske i tužilačke profesije sa ciljem da se obezbede dalje korektivne izmene u cilju sprečavanja anti korupcije i poboljšanja položaja sudstva – kao dela vlasti/kroz definisanje početnog nivoa za definisanje integriteta u profesiji; (5)  povećati osetljivost što šireg auditorijuma u pogledu reforme pravosuđa na osnovnom nivou implementacije.

Aktivnosti na projektu:
1)  Monitoring prakse sudova (kroz postojeće procedure, sudije, tužioce, prijemno odelenje…) u smislu postupanja povodom zahteva za ponavljanje postupka (pravna pomoć);
(2) Istraživanje/test integriteta i razumevanje prava na pravično suđenje: kroz rezultate, analize i preporuke;
(3) Obrazovanje i iskustva za nevladine organizacije/obuka radi uspešnog učešća u dijalogu/ (reagovanje na uspešnost reforme pravosuđa);
(4) Konferencija za štampu.

Istraživanje u okviru projekta trajalo je dvanaest meseci i služi kao osnova za merenje napretka u narednim godinama, s obzirom da je istraživanjem obuhvaćen period pre početka pregovora o poglavlju 23 u procesu pristupanja Srbije Evropskoj Uniji i aktivnosti koje su usledile kao rezultati pregovora.

Dve publikacije nastale su kao rezultat sprovedenih istraživanja.

Prva publikacija nosi naziv “Monitoring rada sudova u krivičnim postupcima”. Druga publikacija objavljena je pod nazivom “Istraživanje profesionalnog integriteta javnih tužilaca i sudija”.

 


Istraživanja nastala u sklopu projekta možete preuzeti na linkovima ispod:

pdfMonitoring rada sudova u krivičnim postupcima78.43 KB

pdfIstraživanje profesionalnog integriteta javnih tužilaca i sudija100.77 KB

 

spot_img