Okrugli sto u Pančevu u okviru projekta „Jačanje nezavisnosti i integriteta tužilaca”

Najnovije:

Podelite članak

Okrugli sto u Pančevu u okviru projekta 'Jačanje nezavisnosti i integriteta tužilaca'Nakon prve faze aktivnosti u okviru projekta „Jačanje nezavisnosti i integriteta tužilaca“, koji sprovodi Udruženje tužilaca Srbije, održan je prvi okrugli sto u Pančevu.

Okrugli sto organizovalo je Udruženje tužilaca Srbije zajedno sa Agencijom za istraživanje javnog mnjenja – CESID.

Projekat se sprovodi uz podršku ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji i Misije OEBS-a u Srbiji.

Govornici na okruglom stolu bili su dr Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca Srbije i zamenik Republičkog javnog tužioca; Đorđe Vuković, direktor CESID-a i Radovan Lazić, predsednik Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije i zamenik Apelacionog javnog tužioca u Novom Sadu.

Okrugli sto u Pančevu u okviru projekta 'Jačanje nezavisnosti i integriteta tužilaca'Nakon što je dr Goran Ilić otvorio skup i pozdravio prisutne, predavači su  upoznali učesnike sa rezultatima istraživanja Centra za slobodne izbore i demokratiju o nezavisnosti i integritetu tužilaca.

Istraživanje je sprovedeno na osnovu upitnika koji je pripremio CESID u saradnji sa Udruzenjem tužilaca i na osnovu mišljenja koja su izneli učesnici četiri fokus grupe.

Održavanju Okruglog stola u Pančevu 10. 07. 2014. prisustvovalo je 23 javna tužioca, zamenika javnih tužilaca, tužilačka pomoćnika i savetnika iz viših i osnovnih javnih tužilaštva u Beogradu, Pančevu i Smederevu. Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici OEBS-a.

Učesnici okruglog stola vodili su diskusiju o rezultatima istraživanja, posebno o delu koji se odnosi na sastav Državnog veća tužilaca  i moguću izmenu Ustava i odredbe koja reguliše sastav i izbor Državnog veća.

Okrugli sto u Pančevu u okviru projekta 'Jačanje nezavisnosti i integriteta tužilaca'Okrugli sto u Pančevu u okviru projekta 'Jačanje nezavisnosti i integriteta tužilaca'Okrugli sto u Pančevu u okviru projekta 'Jačanje nezavisnosti i integriteta tužilaca'

Predviđena je organizacija još tri okrugla stola kako bi se diskutovalo o rezultatima prikupljenim u fazi istraživanja. Okrugli stolovi će biti organizovani u različitim regionima u Srbiji kako bi se omogućila regionalna zastupljenost i potvrdili i promovisali podaci prikupljeni putem istraživanja.

Na svakom okruglom stolu govornici će biti iz redova Udruženja tužilaca Srbije, CESID-a i ukoliko je moguće iz Državnog veća tužilaca. Cilj održanog i narednih okruglih stolova je da pruži smernice za utvrđivanje Strateškog plana Državnog veća tužilaca i da odrazi očekivanja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

Okrugli sto u Pančevu u okviru projekta 'Jačanje nezavisnosti i integriteta tužilaca'Okrugli sto u Pančevu u okviru projekta 'Jačanje nezavisnosti i integriteta tužilaca'Okrugli sto u Pančevu u okviru projekta 'Jačanje nezavisnosti i integriteta tužilaca'

Svi učesnici okruglih stolova će biti pozvani da dostave pisane komentare koji bi mogli biti uključeni u preporuke.

Na osnovu podataka prikupljenih kroz istraživanje i javnu raspravu stručni tim će pripremiti preporuke za poboljšanje položaja i uloge, kao i percepcije Državnog veća tužilaca. Preporuke će predstaviti smernice/strateški plan za Državno veće tužilaca i takođe mogu se koristi kao osnova za izmene i dopune Zakona o Državnom veću tužilaca.

spot_img