Bilateralni sastanak u Vranju u okviru projekta “Postupanje sa slučajevima porodičnog nasilja”

Najnovije:

Podelite članak

251114.seminar.vranje.1Udruženje tužilaca Srbije nastavilo je sa sprovođenjem aktivnosti na projektu „Postupanje sa slučajevima porodičnog nasilja“, u saradnji sa Savetovalištem protiv nasilja u porodici.

Kako bi se nastavilo sa promovisanjem međusektorske saradnje između javnih tužilaca, policije, sudija i centara za socijalni rad Udruženje tužilaca organizovalo je bilateralni sastanak u Vranju 25.11.2014. godine.

Na bilateralnom sastanku govornici su bili Slobodan Josimović, zamenik višeg javnog tužioca u Novom Sadu i Olivera Milojević, zamenica u višem javnom tužilaštvu u Smederevu.

251114.seminar.vranje.3Slobodan Josimović, predstavio je praktična iskustva koordinacije rada javnog tužilaštva, policijske stanice, centra za socijalni rad i prekršajnog suda u sprovođenju zaštite žrtava nasilja u porodici i bliže ih upoznao šta je sve do sada preduzeto u razradi primene „zrenjaninskog modela“ saradnje nadležnih lokalnih institucija u rešavanju problema porodičnog nasilja. Olivera Milojević, prisutnima je predstavila iskustva javnog tužilaštva u Smederevu u sprovođenju zaštite žrtava nasilja u porodici.

Prisutnim učesnicima je dodatno pojašnjen model saradnje lokalnih institucija, predstavljeni napori koji su učinjeni ka daljem učvršćivanju i osnaživanju mreže saradnje lokalnih institucija protiv porodičnog nasilja  i upućeni su na moguće načine da se takav model saradnje sprovede i primeni u njihovim lokalnim zajednicama. Govornici su pokušali da prenesu iskustva ne samo iz tužilaštava teritorije na kojoj obavljaju svoju funkciju već i iskustva drugih tužilaštava koja su do sada bila uključena u sprovođenje projekta.

Bilateralni sastanak u okviru projekta “Postupanje sa slučajevima porodičnog nasilja”Nakon izlaganja, prisutni su u diskusiji sa govornicima, preneli svoja iskustva u radu sa predmetima porodičnog nasilja i ukazali na problem da se često primenjuje institut odlaganja krivičnog gonjenja (oportuniteta) i da se odbacuju primedbe Centra za socijalni rad po tom osnovu.

Centar za socijalni rad često ističe primedbe da se prilikom odlučivanja o primeni instituta odlaganja krivičnog gonjenja ne uzima dovoljno u obzir mišljenje žrtve porodičnog nasilja.

Okupljeni učesnici su takođe naveli da se prema razrađenoj praksi obavezno organizuje „Konferencija slučaja“. Konferencija slučaja uključuje okupljanje predstavnika nadležnih lokalnih institucija kako bi problematičnji slučaj mogli da razmotre sa više aspekata i eventualno dođu do povoljnijih rešenja po žrtvu.

Bilateralni sastanak u okviru projekta “Postupanje sa slučajevima porodičnog nasilja”Konferencijom slučaja uglavnom su obuhvaćeni teži slučajevi porodičnog nasilja i održava se po potrebi. Prisutni učesnici ukazali su na činjenicu da su sa početakom primene novog Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava otvarana dva nova tužilaštva na teritoriji grada Vranjau novim područjima Vladičin Han i Bujanovac.

U navedenim mestima nisu potpisani protokoli o saradnji lokalnih institucija i učesnici okruglog stola su ukazali da bi trebalo preduzeti korake kako bi i na tim područjima što pre zaživela saradnja lokalnih institucija u predmetima porodičnog nasilja.

Na samom kraju, učesnici su ocenili postojeću saradnju lokalnih institucija kao dobru uz potrebu da javno tužilaštvo  češće uvaži i uključi mišljenja Centra za sociajlni rad. Na sastanku su prisustvovali i advokati koji su članovi mreže Savetovališta za pravnu pomoć žrtvama porodičnog nasilja.

Oni su se takođe uključili u diskusiju i predstavili slučajeve sa kojima se najčešće suočavaju u praksi.

Na sastanku je prisustvovalo 17 učesnika iz viših i osnovnih javnih tužilaštava, osnovnog i prekršajnog suda, Centra za socijalni rad, policijske stanice i advokata iz Vranja, Vladičinog Hana, Smedereva i Novog Sada.

spot_img