Bilateralni sastanci u okviru projekta “Postupanje sa slučajevima porodičnog nasilja”

Najnovije:

Podelite članak

Bilateralni sastanci u okviru projekta ‘Postupanje sa slučajevima porodičnog nasilja’Tokom decembra Udruženje tužilaca Srbije u saradnji sa Savetovalištem protiv nasilja u porodici nastavilo je sa sprovođenjem aktivnosti na projektu i održalo još dva bilateralna sastanka u Nišu i Kruševcu.

Bilateralni sastanak u Nišu održan je 17.12.2014
Bilateralni sastanak u Kruševcu održan je 18.12.2014

Bilateralni sastanci u okviru projekta ‘Postupanje sa slučajevima porodičnog nasilja’Cilj održanih sastanaka bio je da nastave promociju međusektorske saradnje između javnih tužilaca, policije, sudija i centara za socijalni rad. Na bilateralnom sastanku govornici su bili Slobodan Josimović, zamenik višeg javnog tužioca u Novom Sadu i Olivera Milojević, zamenica u višem javnom tužilaštvu u Smederevu.

Slobodan Josimović, predstavio je iskustva koordinacije u radu javnog tužilaštva, policijske stanice, centra za socijalni rad i prekršajnog suda u preduzimanju mera zaštite žrtava nasilja u porodici i bliže upoznao prisutne učesnike kakvi su koraci do sada preduzeti kako bi se razvila i unapredila postojeća saradanja lokalnih institucija u suočavanju sa problemima porodičnog nasilja. Olivera Milojević, prisutnima je predstavila iskustva javnog tužilaštva u Smederevu u sprovođenju zaštite žrtava nasilja u porodici.

171214.nis.Bilateralni sastanci u okviru projekta ‘Postupanje sa slučajevima porodičnog nasilja’Nakon pojašnjenja osnovnih pojmova vezanih za same postavke zrenjaninskog modela saradnje lokalnih institucija, govornici su upoznali učesnike sa načinima da se takav model saradnje sprovede i primeni u njihovim lokalnim zajednicama. Govornici su u neposrednoj komunikaciji sa učesnicima preneli najznačajnija iskustva tužilaštva u Zrenjaninu i Smederevu, a zatim su upoznali učesnike i sa iskustvima drugih opština koje su do sada bile domaćini u sprovođenju projektnih aktivnosti.

Nakon izlaganja, prisutni su u diskusiji sa govornicima, preneli svoja iskustva u radu sa predmetima porodičnog nasilja. Istakli su da se u pojedinim tužilaštvima, u slučajevima i kada ima više oštećenih lica, goni za jedno krivično delo iz čl.194 KZ i ako prema zakonu i prema stavu sudske prakse ima onoliko krivičnih dela koliko ima oštećenih lica, čime se učinilac privileguje, jer odgovara samo za jedno krivično delo.

Pojedini učesnici istakli su da tužilaštva i centri za socijalni rad ne primenjuju ovlašćenja iz Porodičnog zakona i ne podnose tužbe za mere zaštite od nasilja u porodici.

Bilateralni sastanci u okviru projekta ‘Postupanje sa slučajevima porodičnog nasilja’Bilateralni sastanci u okviru projekta ‘Postupanje sa slučajevima porodičnog nasilja’Bilateralni sastanci u okviru projekta ‘Postupanje sa slučajevima porodičnog nasilja’

Komentari učesnika odnosili su se i na to da pojedine sudije i tužioci  imaju neprofesionalan odnos prema žrtvama porodičnog nasilja, kao i da se žrtvama nedodeljuje status posebno osetljivog svedoka, niti omogućava ispitivanje bez prisustva učinioca. Na samom kraju, učesnici su ocenili postojeći model saradnje lokalnih institucija kao dobar ali uz potrebu da se koontinuirano radi na njegovom unapređenju.

Na sastanku u Nišu prisustvovalo je 23 učesnika iz viših i osnovnih javnih tužilaštava, osnovnog i prekršajnog suda, Centra za socijalni rad, policijske stanice i advokata iz Niša, Smedereva, Smedereva i Novog Sada.

Na sastanku u Kruševcu prisustvovalo je 17 učesnika iz viših i osnovnih javnih tužilaštava, osnovnog i prekršajnog suda, Centra za socijalni rad, policijske stanice i advokata iz Brusa, Kruševca, Novog Sada, Smedereva i Trstenika.

spot_img