VKS: Povreda zakona u presudi Gnjilanskoj grupi

Najnovije:

Podelite članak

VKS: Povreda zakona u presudi Gnjilanskoj grupi (FOTO: RTS)Vrhovni kasacioni sud prihvatio je kao osnovan zahtev za zaštitu zakonitosti i utvrdio povredu zakona u oslobađajućim presudama Gnjilanskoj grupi, saopštilo je Tužilaštvo za ratne zločine.

U saopštenju Vrhovni kasacioni sud navodi da je na zahtev Republičkog javnog tužilaštva, po inicijativi Tužilaštva za ratne zločine, Vrhovni kasacioni sud usvojio kao osnovan zahtev za zaštitu zakonitosti u predmetu Gnjilanska grupa.

“Vrhovni kasacioni sud je prihvatio stavove postupajućeg zamenika Republičkog javnog tužioca Gorana Ilića da je pravnosnažnim oslobađajućim presudama Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i Apelacionog suda u Beogradu povređen Zakon u korist okrivljenih”, dodaje se u saopštenju, koje prenosi Beta.

Incijativa Tužilaštva za ratne zločine za zaštitu zakonitosti podneta je 28. marta.

“S obzirom na to da ni Apelacioni ni Viši sud nisu presudili da je reč o krivičnom delu ratnog zločina kako je bilo navedeno u optužnici već su zbog činjenice da je unutrašnji oružani sukob snaga SRJ i OVK okončan 9, odnosno 20. juna 1999. godine, oslobodili sve optužene pripadnike OVK, bez obzira što se sve do kraja 1999. godine nastavio napad OVK na civilno stanovništvo uglavnom srpske nacionalnosti, što je za posledicu imalo smrt preko hiljadu civila na teritoriji KiM”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Po optužnici Tužilaštva za ratne zločine, posle povlačenja oružanih snaga SRJ sa teritorije Kosova, od početka juna do kraja decembra 1999. godine, u Gnjilanu i okolini ubijeno je najmanje 80 osoba.

Po tim navodima, najmanje 34 lica se vodi kao nestalo, a najmanje 153 osobe su protivpravno lišene slobode, mučene, a zatim puštene.

(Izvor: rts.rs)

spot_img