Bilateralni sastanak u Čačku u okviru projekta „Postupanje sa slučajevima porodičnog nasilja“

Najnovije:

Podelite članak

Bilateralni sastanak u Čačku u okviru projekta 'Postupanje sa slučajevima porodičnog nasilja'Udruženje tužilaca Srbije u saradnji sa Savetovalištem protiv nasilja u porodici organizovalo je, 23. januara, peti po redu bilateralni sastanak u okviru projekta „Postupanje sa slučajevima porodičnog nasilja“, koji je održan u biblioteci Višeg suda u Čačku.

Cilj sastanka, kako i svih do sada održanih, da se nastavi promocija međusektorske saradnje između javnih tužilaca, policije, sudija i centara za socijalni rad.

Bilateralni sastanak u Čačku u okviru projekta 'Postupanje sa slučajevima porodičnog nasilja'Govornici su bili Slobodan Josimović, zamenik višeg javnog tužioca u Novom Sadu (a ranije zamenik osnovnog javnog tužioca u Zrenjaninu) i Olivera Milojević, zamenica u višem javnom tužilaštvu u Smederevu.

Govornici su učesnicima preneli najznačajnija iskustva tužilaštva u Zrenjaninu i Smederevu u kojima funkcioniše međusektorska saradnja, a zatim su upoznali učesnike i sa iskustvima drugih opština koje su do sada bile domaćini u sprovođenju projektnih aktivnosti.

Bilateralni sastanak u Čačku u okviru projekta 'Postupanje sa slučajevima porodičnog nasilja'Sastanku su prisustvovali predstavnici Centra za socijalni rad, Osnovnog i Prekršajnog suda, Višeg i Osnovnog javnog tužilaštva u Čačku, policijski službenici i advokati koji su članovi mreže advokata specijalizovanih za pružanje besplatne pravne pomoći žrtvama porodičnog nasilja na teritoriji Republike Srbije.

Na početku sastanka su predstavnici svih institucija predočili svoja iskustva i probleme sa kojima se suočavaju tokom rešavanja predmeta sa elementima porodičnog nasilja i svi su se izjasnili da saradnja postoji, ali se zasniva više na telefonskoj komunikaciji, dok se sastanci eventualno održavaju kada postoje teži predmeti porodičnog nasilja.

Bilateralni sastanak u Čačku u okviru projekta 'Postupanje sa slučajevima porodičnog nasilja'Učesnicima je ukazano na sve prednosti porodičnopravne zaštite od nasilja u porodici u odnosu na krivičnopravnu zaštitu, kao što su zakonom propisana hitnost u postupanju, šira mogućnost korišćenja dokaza, jednostavnije dokazivanje postojanja nasilja, mogućnost izricanja mere zaštite i kao privremene pre okončanja parničnog postupka, baš iz razloga što žrtve vrlo često odustaju od krivične prijave, što predstavlja problem za sve institucije koje učestvuju u zaštiti od porodičnog nasilja.

Zaključak je de je mehanizam saradnje u Čačku mnogo bolji nego ranije zahvaljujući raznim edukacijama namenjenim za bolji mehanizam zaštite žrtava porodičnog nasilja, ali svakako treba da se ustali i da se redovno održavaju koordinacioni sastanci kako bi na licu mesta predstavnici svih institucija razmatrali sve prijavljene slučajeve porodičnog nasilja i time unapredili saradnju i efikasnost u njihovom radu.

spot_img