Inicijalni sastanak u okviru projekta „Postupanje sa slučajevima nasilja u porodici – faza II“ u Pirotu

Najnovije:

Podelite članak

UTSČetvrti i poslednji inicijalni sastanak u okviru projekta „Postupanje sa slučajevima nasilja u porodici – faza II“, održan je 15. 04. 2015. godine u Pirotu u prostorijama Višeg javnog tužilaštva u Pirotu.

Sastanku su prisustvovali: v.f. Višeg javnog tužioca u Pirotu – Sonja Nešić; v.f. Osnovnog javnog tužioca – Albertina Zlatković; tužilački pomoćnik – koji je određen za koordinaciju rada tužilaštva i ostalih organa u slučajevima porodičnog nasilјa – Đurić Predrag kao i Slobodan Josimović – zamenik Višeg javnog tužioca u Novom Sadu i Daliborka Vukić ispred UTS.

Kao i u prethodnim pilot tužilaštvima, predstavnicima tužilaštva u Pirotu predstavljeni su program i aktivnosti koje projektom treba sprovesti u tužilaštvima a koje podrazumevaju uspostavljanje neposredne i trajne saradnje tužilaštva, policije i centra za socijalni rad na otkrivanju i rasvetljavanju slučajeva porodičnog nasilja kao i pružanja adekvatnih vidova zaštite žrtvama porodičnog nasilјa. Takva saradnja podrazumevala bi održavanje redovnih sastanaka predstavnika ovih institucija na kojima bi se razmatrali svi prijavljeni slučajevi partnerskog i porodičnog nasilja.

Takodje, ukazano je na neophodnost izrade protokola kojim bi se regulisala procedura i način ostvarivanja zaštite žrtava porodičnog nasilja i očuvanje njihove bezbednosti tokom trajanja krivično istražnog postupka kao i na potrebu da se aktivnosti tužilaštva i ostalih institucija koje sarađuju, predstave javnosti i da javnost češće bude informisana o postupanju nadležnih organa u slučajevima porodičnog nasilja, što bi doprinelo izgradnji poverenja u državne institucije i podstaklo građane da prijavljuju slučajeve porodičnog nasilja. Jedna od tema bila je i upravljanje predmetima u okviru koje je se govorilo o mehanizmima za efikasnim upravljanjem predmetima koji se odnose na slučajeve porodičnog nasilja a koji podrazumevaju postupanje u određenim instrukcionim rokovima u zavisnosti od procenjenog stepena rizika za žrtvu ili eskalacije nasilja.

Na kraju sastanka dogovoreno je da se u toku maja ili juna meseca tekuće godine zakaže i održi prvi sastanak kome bi, pored javnog tužioca bio prisutan predstavnik policije kao i predstavnici Centra za socijalni rad, kako bi se razmatrali slučajevi prijavljeni u prethodnom periodu a koji nisu procesuirani. Navedenom sastanku prisustvovaće i predstavnici Udruženja tužilaca Srbije.

spot_img