Konferencija “Izmenama Ustava do nezavisnog tužilaštva“

Najnovije:

Podelite članak

Konferencija “Izmenama Ustava do nezavisnog tužilaštva“Udruženje tužilaca Srbije se zalaže za unapređenje položaja javnih tužilaca i zamenika, kao i za unapređenje garancija samostalnosti javnog tužilaštva, takođe, imajući u vidu komentare Venecijanske komisije na Ustav RS iz 2006. godine, kao i izmene Ustava planirane kako Nacionalnom strategijom reforme pravosuđa za period 2013-2018. godina, tako i nacrtom Akcionog plana za poglavlje 23, Udruženje javnih tužilaca organizovalo je konferenciju čiji je cilj bio da se pokrene diskusija u stručnoj javnosti o nezavisnosti javnog tužilaštva.

Konferencija je organizovana 13. i 14. marta 2014. godine u Hotelu „Falkenštajner“.

U uvodnom delu konferencije prisutnima su se obratili dr Goran Ilić – predsednik UTS, Peter Burkhard – ambasador Misije OEBS u Srbiji, Michael Davenport – šef Delegacije Evropske Komisije u Srbiji, Janko Lazarević – zamenik predsednika Vrshovnog kasacionog suda, Čedomir Backović – pomoćnik ministra pravde, Gordana Janićijević – zamenica Republičkog javnog tužioca, Saša Janković – zaštitnik građana kao i Nenad Vujić – direktor Pravosudne akademije.

Konferencija “Izmenama Ustava do nezavisnog tužilaštva“ Konferencija “Izmenama Ustava do nezavisnog tužilaštva“ Konferencija “Izmenama Ustava do nezavisnog tužilaštva“

Govornici na konferenciji su, pored predstavnika državnih institucija, strukovnih udruženja i uglednih profesora iz Srbije bili i gosti iz inostranstva: predsednik Međunarodnog udruženja tužilaca – gospodin Gerhard Jarosch i gospodin Luca Perilli – sudija i ekspert Evropske komisije, koji su sa kolegama i učesnicima podelili uporednopravna rešenja i iskustva, kao i preporuke Saveta Evrope i međunarodne standarde, sa posebnim osvrtom na države u tranziciji. 

Konferencija “Izmenama Ustava do nezavisnog tužilaštva“ Konferencija “Izmenama Ustava do nezavisnog tužilaštva“ Konferencija “Izmenama Ustava do nezavisnog tužilaštva“

Konferenciji je prisustvovao preko 150 učesnika, među kojima je veliki broj javnih tužilaaca i zamenika javnih tužilaca iz cele Srbije, predstavnika stranih i domaćih organizacija i institucija, kao i novinara.

Konferencija “Izmenama Ustava do nezavisnog tužilaštva“ Konferencija “Izmenama Ustava do nezavisnog tužilaštva“

Održavanje ove značajne konferencije pomogla je Misija OEBS-a u Srbiji. Planirano je da se organizuje niz okruglih stolova u Srbiji na kojima bi se diskutovalo o mogućem unapređenju ustavnog položaja javnog tužilaštva, i da se na kraju godine utvrde jasne smernice za izmenu Ustava.

spot_img