Pismo povodom radne verzije Zakona o platama i drugim primanjima u javnom sektoru, upućeno ministru pravde RS

Najnovije:

Podelite članak

Dušanov zakoninPoštovani gospodine Selakoviću, danas sam video radnu verziju Zakona o platama i drugim primanjima u javnom sektoru, koju je pripremilo Ministarstvo za državnu upravu. Začudila me je činjenica da je narušen tradicionalan princip po kome su plate javnih tužilaca izjednačene sa platama predsednika sudova a plate zamenika javnih tužilaca izjednačene sa platama sudija istog ranga.

Tačnije, prema radnoj verziji, javni tužioci i zamenici javnih tužilaca bi imali niže plate od predsednika sudova i sudija istog ranga. Radi poređenja, reći ću Vam da u ogromnoj većini država kontinentalne Evrope sudije i tužioci imaju iste plate i isti rang.

Ukoliko rešenje iz radne verzije bude usvojeno nastaće ogromni problemi u tužilaštvu, koji bi mogli da se odraze na uspeh u borbi protiv kriminala. Može se očekivati da zbog toga tužioci i zamenici budu demotivisani kao i da jedan broj pripadnika tužilačke profesije napusti tužilaštvo.

Na kraju, moram da podsetim, da se smanjenje plate priprema u situaciji kada tužioci imaju niz novih procesnih obaveza zbog početka primene novog ZKP-a, što dodatno najavljenu meru čini nepravednom.

U nadi da ćete preduzeti mere da se ova nepravda ispravi,

Srdačno,

Dr Goran Ilić
Predsednik UTS

spot_img