Međunarodna konferencija “Obuka sudija i javnih tužilaca u funkciji kvaliteta pravosudnog sistema” i Upravni odbor MEDEL-a

Najnovije:

Podelite članak

Međunarodna konferencija i Upravni odbor MEDEL-aU organizaciji Društva sudija Srbije i Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije održana je međunarodna konferenciju “Obuka sudija i javnih tužilaca u funkciji kvaliteta pravosudnog sistema”.

Konferencija je održana 4. jula 2014. godine u Beogradu u svečanoj sali Saveza samostalnih sindikata.

Održavanje konferencije su podržali Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu, ambasada Republike Francuske u Beogradu, Misija OEBS-a u Srbiji i Fondacija za otvoreno društvo.

Ova konferencija predstavlja nastavak rada na istoj temi koji je započet 3. juna 2014. godine konferencijom “Put do pravosudne profesije”, koju je organizovala Misija OEBS-a u Srbiji.

Cilj konferencije bio je da predstavi različite sisteme početne i stalne obuke sudija i javnih tužilaca, predstavi teorijska rešenja i dâ prikaz savremenih, pozitivnih i negativnih, iskustava evropskih zemalja: onih koje imaju pravosudne akademije u svojim pravosudnim sistemima (Francuska, Portugalija), onih koje ih nemaju (Nemačka, Austrija), kao i onih sa kombinovanim sistemima (Holandija, Italija). Na konferenciji je učestvovao veliki broj eminentnih pravnih stručnjaka, predstavnika MEDEL-a, ambasada, strukovnih udruženja i državnih institucija iz evropskih država, koji su se osvrnuli na izazove u primeni različitih rešenja u svojim zemljama.

U uvodnom delu konferencije učesnike su pozdravili: dr Goran Ilić, zamenik Republičkog javnog tužioca i predsednik Udruženja tužilaca Srbije; Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije; dr Jadranka Jelinčić, izvršna direktorka Fondacije za otvoreno društvo; Loran Stokvis, ambasador Kraljevine Holandije; Piter Bukhard, ambasador Misije OEBS-a u Srbiji; Fransoa Bone, prvi savetnik Ambasade Francuske. Učesnike su pozdravili i Branko Stamenković iz Republičkog javnog tužilaštva i Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske Unije u Srbiji.

Međunarodna konferencija i Upravni odbor MEDEL-aMeđunarodna konferencija i Upravni odbor MEDEL-aMeđunarodna konferencija i Upravni odbor MEDEL-a

Nakon uvodničara učesnicima su se obratili Denis Salas, nekadašnji predavač na Pravosudnoj akademiji u Bordou; Spomenka Zarić, sudija i članica Upravnog odbora Pravosudne akademije; Jasmina Kiurski, zamenica Apelacionog tužioca u Beogradu i predsednica Programskog saveta Udruženja tužilaca Srbije; Vida Petrović-Škero, predsednica Radne grupe za izradu smernica za reformisanje i razvoj Pravosudne akademije; Simon Gaborio, nekadašnja predsednica veća Apelacionog suda u Parizu; Vito Moneti, Apelacioni javni tužilac u Đenovi; Karlo Sabatini, sudija u Rimu; Tamara Trotman, sudija u Roterdamu; Uve Bojsen, nekadašnji sudija Okružnog suda u Bremenu i Gerhard Rajzner, predsednik Okružnog suda u Floridsdorfu. Govornici su predstavili prisutnim učesnicima prikaz obuke javnih tužilaca i sudija i napravili kratak pregled uporedne prakse evropskih država.

Govornici su se u izlaganju posebno osvrnuli na potrebu unapređenja institutcije za stalnu obuku i usavršavanje sudija i javnih tužilaca, kako bi sudije i tužioci uspešno mogli da isprate sve promene kroz koje prolazi i kroz koje će tek proći pravosuđe u Srbiji, kao i da obuka sudija i javnih tužilaca mora biti usaglašena sa onim što se trenutno izučava na pravnim fakultetima i da je s toga nužno uskladiti reformu pravosuđa sa reformom školstva. Istakli su da veliki problem predstavlja način na koji će domaće sudije i javni tužioci savladati korpus odluka i mišljenja Evropskog suda pravde i ujednačiti primenu standarda pred domaćim pravosudnim telima i u vezi sa tim naglasili da bi trebalo uspostaviti svojevrsnu obuku, koja bi sudijama i javnim tužiocima olakšala suočavanje sa ovakvim izazovima.

Ukazali su na potrebu uspostvaljanja regionalne saradnje između balkanskih država koje su još uvek u procesu pristupanja EU radi lakšeg savladavanja postojećih izazova i pohvalili samostalnu inicijativu i angažovanost strukovnih udruženja radi poboljšanja položaja pravosuđa u Srbiji. Govornici su napomenuli da je u procesu pristupanja Evropskoj uniji, potrebno staviti poseban akcenat na poglavlja 23 i 24, s obzirom da obiluju pitanjima koja su od značaja za pravosuđe.

Međunarodna konferencija i Upravni odbor MEDEL-aMeđunarodna konferencija i Upravni odbor MEDEL-aMeđunarodna konferencija i Upravni odbor MEDEL-a

Takođe, naznačeno je da nije uvek lako razumeti ova poglavlja jer se konstantno razvijaju kroz legislativne procedure. Profesionalizmu kao atributu sudija i javnih tužilaca dat je značaj ključnog elementa u reformi pravosuđa, a treninzi i dalje obuke javnih tužilaca i sudija istaknuti su kao važan segment nezavisnosti, napretka i nadzora pravosudnog sistema. Jedan od zaključaka sa konferencije je da na nivou EU postoji velika razlika između zakonodavstava država članica ali i dovoljna bliskost koja omogućava dalju saradnju i zajedničko rešavanje svih važnijih pitanja.

Nakon konferencije održavan je i Upravni odbor MEDEL-a u Sremskim Karlovcima 5. jula 2014. godine. Održavanju Upravnog odbora ispred Udruženja tužilaca Srbije prisustvovali su: dr Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca Srbije, Radovan Lazić, predsednik Upravnog odbora Udruženja; Milorad Tošić i Biljana Silađi, članovi Udruženja i Borka Jovanović, član Upravnog odbora Udruženja.

Na Upravnom odboru u Sremskim Karlovcima raspravljalo se o izmeni Statuta MEDEL-a, analizi o funkcionisanju pravosudnih saveta i podršci uspostavljanju pravosudnih saveta i podršci uspostavljanju programa obuke za sudije. Na kraju, dati su predlozi za datum održavanja novog Upravnog odbora MEDEL-a.

 

spot_img