Tužioci: Pravilnik o izboru koruptivan

Najnovije:

Podelite članak

Legitimitet DVT-a - gde se izgubilo poverenje građana u tužilaštvo?Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika u saradnji sa Udruženjem tužilaca Srbije, 2. juna organizovalo je konferenciju “Legitimitet DVT-a – gde se izgubilo poverenje građana u tužilaštvo?”.

Predstavnici strukovnih udruženja tužilaca najavili su da će tražiti ocenu ustavnosti pravilnika o njihovom vrednovanju i izboru, jer je, kako su naveli, diskriminatorski i koruptivan.

Predsednik Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije Lazar Lazović je kazao da je Pravilnik diskriminatorski, jer krši osnovna ljudska prava i ne omogućava jednak pristup svim kandidatima javnoj funkciji.

“Ovaj pravilnik će imati efekte po širini i dubini i zato ćemo tražiti od Ustavnog suda da se o njemu izjasni”, rekao je Lazović.

On je upozorio da će se na osnovu usvojenog Pravilnika o kriterijumima za izbor tužilaca birati najvažnije tužilačke instance i to po kriterijumima koji su subjektivni, a ne objektivni.

Legitimitet DVT-a - gde se izgubilo poverenje građana u tužilaštvo?Po ovom Pravilniku biraće se ove godine republički javni tužilac, tužilac za organizovani kriminal, tužilac za ratne zločine, kao i 91 javni tužilac.

“Jedna država koja se nalazi u ratu sa organizovanim kriminalom i korupcijom nije smela da dozvoli da se tužioci ovako biraju. Ovaj pravilnik je trebalo da bude otporan na metak, a on to nije”, rekao je Lazović na okruglom stolu pod nazivom “Legitimitet Državnog veća tužilaca (DVT) – gde se izgubilo poverenje građana u tužilaštvo”.

Javni tužilac Nenad Stefanović koji je bio član radne grupe koja je radila na Pravilniku, rekao je da je on izašao iz nje kada je video kako se radi. Kako je naveo, Pravilnik koji je imao 78 članova poslat je u Brisel i vraćen je da se doradi, a sada ima duplo manje članova.

“Pitam se da li u Briselu znaju da konačna verzija ima samo 32 člana i da su iz nje izbačeni objektivni kriterijumi kao što su radno iskustvo, specijalizacija, stručna usavršavanja, a sve se svelo na diskreciona ovlašćenja”, kazao je Stefanović.

On je objasnio da će se budući kandidati na taj način birati na osnovu utiska koji ostave na članove DVT-a ili posebno formirane komisije od pet članova, što je “visoko koruptivan element Pravilnika”.

Predsednik Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije Goran Ilić koji se pridružio zahtevu za ocenu ustavnosti, rekao je da se takvim dokumentom dodatno unižava ugled institucije Tužilaštva.

“Javno tužilaštvo je okoštala organizacija i osnovni problem je što ona nije reformisana. Jedina novina bila je uvođenje DVT, ali ona nije mogla da da efekat na sistem koji je tako rigidan”, kazao je Ilić.

On je dodao da DVT treba da štiti tužioce od politike, ali da to ne čini jer “njegove članove bira politika”.

“Kakav god kandidat DVT predloži njega Vlada može da odbije, jer se nosioci pravosudnih funkcija biraju u Skupštini na predlog Vlade”, ukazao je Ilić.

(Izvor: Beta)

spot_img