POLITIKA: Tužioci predlažu izmene Zakona od Državnom veću

Najnovije:

Podelite članak

Tužioci predlažu izmene Zakona od Državnom većuSva tužilaštva u Srbiji biraće početkom sledeće godine nove članove najvišeg tela tužilačke organizacije, ali se zakon mora promeniti već sada.

Udruženje tužilaca Srbije prsdložiće hitne izmene Zakona o Državnom veću tužilaca (DVT), saznaje “Politika”. Tužioci smatraju da način izbora članova DVT sada nije adekvatan. Po važećem zakonu, jednog člana DVT bira 12 zamenika republičkog tužioca, dok člana iz redova osnovnih tužilaštava bira više stotina zamenika osnovnih tužilaca. UTS će predložiti da svi tužioci u Srbiji i njihovi zamenici mogu da glasaju za sve kandidate za članove DVT.

Mandat članovima aktuelnog saziva DVT ističe početkom 2016. godine, a procedura izbora za novi saziv treba da počne već krajem ove godine.

– Smatramo da će sledeći sastav, koji će upravljati Državnim većem do 2021. godiie, predstavljati prelomni momenat i od suštinskog je značaja za pozicioniranje Državnog veća kao samostalnog organa zaduženog za upravljanje tužilačkim sistemom. Kako bi se obezbedilo da budu izabrani pravi predstavnici struke, neophodno je da se omogući slobodno, opšte i jednako izborno pravo i tajno glasanje za kandi- date za članove Državnog veća – rečeno je „Politici” u Udruženju tužilaca Srbije.

Oni ističu da bi Zakon o DVT trebalo da se izmeni pre sprovođenja procedure izbora za novi saziv, kako bi se uveo model po kojem svi tužioci koji imaju aktivno biračko pravo glasaju za sve kandidate, bez obzira na vrstu i nivo tužilaštva kome pripadaju kandidati.

DVT ima ukupno 11 članova, od kojih se šest bira iz redova tužilaca i njihovih zamenika, na izborima koji se sprovode tajnim glasanjem u svim tužilaštvima. Još dva izborna člana bira Narodna skupština, jednog iz redova istaknutih profesora pravnih fakulteta, a drugog iz advokature.

Republički javni tužilac, ministar pravde i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe su članovi DVT po položaju. Republički tužilac je po položaju i predsediik DVT, a to je sada već u drutom mandatu Zagorka Dolovac.

Među nadležnostima DVT su odlučivanje o izboru, napredovanju i razrešenju nosilaca tužilačkih funkcija, ali i disciplinski po- stupci, programi obuke, etički kodeks i tužilački budžet.

Prema istraživanju koje je sproveo Cesid 2014. godine, za potrebe Udruženja tužilaca, srpski tužioci nemaju baš mnogo poverenja u DVT kao organ koji po Ustavu treba da garantuje njihovu samostalnost i nezavisnost.

I Državnom veću tužilaca, kao najvišem telu tužilačke organizacije, i Visokom savetu sudstva, kao najvišem organu sudske vlasti, nedostaje stabilnost. Osnovann su 2009. godine i sproveli su reizbor sudija i tužilaca, pggo je dovelo i do nestabilnosti i opterećenosti kompletnog pravosuđa. VSS su potresale afere i ostavke, a nije ni DVT bio bez mrlje, koje su ipak ostale u senci velikih fleka Visokog saveta sudstva.    

(Izvor: Politika, autor: A. P.)

spot_img