“Politika”: Miljko Radisavljević se opet kandidovao za tužioca

Najnovije:

Podelite članak

Miljko Radisavljević (Foto Tanjug / Nenad Milošević)Za mesto višeg javnog tužioca u Beogradu najozbiljniji kandidat je Nataša Krivokapić, a za mesto šefa Prvog osnovnog tužilaštva Ljubivoje Đorđević.

Najozbiljniji kandidati za tužioca za organizovani kriminal, osim Gordane Božilović Petrović, nekadašnjeg sudije Okružnog suda u Beogradu a sada advokata, su i Miljko Radisavljević, koji obavlja tu funkciju i Tomislav Kilibarda, apelacioni tužilac u Beogradu, saznaje „Politika”. Za Više i osnovna tužilaštva u Beogradu, prema saznanjima našeg lista, prijavilo se 13 kandidata, uglavnom onih koji se u statusu vršioca funkcije već nalaze na rukovodećim mestima u pojedinim tužilaštvima.

Iz prijava se može videti i da je, u pojedinim slučajevima, jedan kandidat konkurisao za više mesta. Tako je za mesto višeg javnog tužioca u Beogradu najozbiljniji kandidat Nataša Krivokapić, koja od 1. januara ove godine u statusu vršioca funkcije već rukovodi ovim tužilaštvom. Takođe, u pravosudnim krugovima kao najizvesniji kandidat za mesto tužioca Prvog osnovnog tužilaštva pominje se dosadašnji vršilac funkcije Ljubivoje Đorđević. On je na čelo ovog tužilaštva postavljen posle reforme pravosuđa u januaru 2010. godine, kada je u njemu radilo oko 100 zamenika tužioca.

– Kao jedan od ozbiljnih kandidata za šefa Prvog tužilaštva, iako njegova prijava još nije stigla u Državno veće tužilaca, među kolegama se pominje i Rastko Živadinović koji obavlja funkciju osnovnog tužioca u Prijepolju – otkriva „Politikin” sagovornik.

Prema saznanjima našeg lista, među najizglednijim kandidatima za rukovodioca Drugog osnovnog tužioca je Nebojša Popović, koji je i do sada vodio ovo tužilaštvo, a koji je na to mesto došao sa rukovodećeg mesta Osnovnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici. Za isto mesto konkurisao je i Nenad Stefanović, zamenik trećeg javnog tužioca u Beogradu i jedan od potpisnika usvojenih inicijativa za ocenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o Pravosudnoj akademiji, Zakona o sudijama i Zakona o tužiocima i potpisnik prijave koja je protiv ministra pravde Nikole Selakovića zbog sukoba interesa, podneta Agenciji za borbu protiv korupcije.

– Za mesto prvog čoveka Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu konkurisao je Boris Pavlović, koji od 1. januara 2014. godine vodi ovo tužilaštvo – navodi naš sagovornik.

Zvanične podatke o pristiglim prijavama na oglas koji je istekao preksinoć u ponoć, međutim, još nismo dobili od Državnog veća tužilaca, jer se, kako su nam rekli i u sredu, mora uzeti i mogućnost da su neke prijave poslate poštom i da im treba možda i nekoliko dana da pristignu.

Državno veće tužilaca treba da formira konačnu listu kandidata za tužioce i preda je Vladi Srbije na usvajanje.

Ovo telo ima jedanaest članova i već godinu i po dana radi u nepotpunom sastavu. Izbornom članu iz reda profesora pravnog fakulteta istekao je mandat u aprilu prošle godine, a novi član od tada nije izabran, iako zakon predviđa jasnu proceduru prema kojoj bi u ovakvoj situaciji trebalo da se postupi.

Ovo je najobimniji izbor za nosioce javnotužilačke funkcije još od reforme pravosuđa 2010. godine. Bira se ukupno 85 tužilaca na teritoriji Republike Srbije, među kojima su i tužioci za organizovani kriminal i ratne zločine.

Tužioci traže javno predstavljanje programa

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i Udruženje tužilačkih i sudijskih pomoćnika Srbije, prema nezvaničnim informacijama, podneće DVT-u zahtev da predstavljanje plana rada i unapređenja tužilaštva na čijem čelu kandidati pretenduju da se nađu, bude javno. Kako i kakav program će kandidat predstaviti jedan je od parametara na osnovu kojih će biti formirana konačna rang-lista. Predstavnici ova dva strukovna udruženja su letos Ustavnom sudu podneli inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredaba Pravilnika po kom se vrši izbor kandidata za tužioca i na osnovu kojeg je na svoj drugi mandat izabran i aktuelni republički javni tužilac, Zagorka Dolovac.  

Izvor: Politika, autori: Ana Stefanović – Miroslava Derikonjić

spot_img