Selaković: Pojačanje Tužilaštva prioritet Ministarstva pravde

Najnovije:

Podelite članak

Selaković: Pojačanje Tužilaštva prioritet Ministarstva pravdeNovi Zakonik o krivičiom postupku nije bio praćen adekvatnim pojačanjem javnotužilačke organizacije i zato će to sada biti prioritet Ministarstva pravde, rekao je juče na Kopaoniku ministar pravde Nikola Selaković.

– Novi pojavni oblici krivičnih dela, naročito onih iz oblasti finansijskog kriminala i korupcije, ali i dela nasilja u porodici, zahtevaju od tužilaca i njihovih zamenika specifična znanja i veštine, ali i novi pristup poslu na otkrivanju, istrazi i dokazivanju . – istakao je Selaković na konferenciji o razvoju krivičnog zakonodavstva, kojuje organizovalo Udruženje javnih tužilaca (UJT) Srbije u saradnji s Udruženjem pravnika Srbije (UPS).

Predsednik UJT dr Goran Ilić rekao je da je neobično što ministar pravde podržava pravosuđe i što je na strani javnog tužilaštva, što mnogi ministri do sada nisu činili.

Predsednik UPS prof. dr Milan Škulić ponovo je ukazao na potrebu da se donese novi Zakonik o krivičnom postupku „koji ova zemlja zaslužuje“, jer tužilačka istraga, koja je uvedena ovim zakonom, nema sva potrebna obeležja tužilačke istrage, a sud nema obavezu, po ovom zakonu, da utvrđuje istinu, što nije u našoj pravnoj tradiciji. Zanimljiv je podatak koji je izneo zamenik višeg tužioca u Novom Pazaru Edis Arifović – da je Vrhovni kasacioni sud zauzeo stav da u presudama ubuduće ne treba da piše „sud je utvrdio“, nego „tužilac je dokazao”.
Ministar pravde najavio je i „opsežnu dekriminalizaciju bagatelnih krivičnih dela”, a reč je o lakšim krivičnim delima na koja tužilaštva i sudovi troše mnogo vremena i sredstava.   

Izvor:Politika, autor: A. P.

spot_img