V. D. stanje u tužilaštvima (VIDEO)

Najnovije:

Podelite članak

V.D. stanje u tužilaštvimaTrideset dvoje tužilaca osnovnih i viših tužilaštava i dalje se nalazi u statusu vršioca dužnosti.

Iako je Državno veće tužilaca krajem septembra dostavilo Vladi Srbije listu kandidata za ta mesta, pomaka nema.

Trećina tužilaštava u Srbiji je već mesecima u v.d. statusu što znači da im sredinom decembra ističe mandat. Vršilac funkcije ne može samostalno da radi, osluškuje migove koji stižu od izvršne vlasti i nema zakonski mandat od šest godina u kome bi mogao nepristrasno da vodi istrage. Tužioci se pitaju – dokle tako?

“O tužiocima ne odlučuju stručna i kvalifikovana tela već se oni biraju u jednom Par ekselans politićkom procesu. U ovom sistemu čak i kandidati koji su najbolji za određenu funkciju, ukoliko nemaju podršku politike, neće biti izabrani”, navodi Goran ilić, predsednik Udruženja tužilaca Srbije.

Način izbora tužilaca blisko je povezan i sa Poglavljem 23 o pravosuđu, na putu Srbije ka Evropskoj uniji, i to će Brisel pažljivo pratiti u narednom periodu. Rekorder po v.d. stanju je novosadsko Više tužilaštvo.

“Zato što je predlog iz Državnog veća tužilaca otisao još prošle godine u novembru, otišao je na Vladu i na Vladi je i dalje, Vlada nije predložila Skupštini nijednog kandidata. Zbog čega, to možemo imati samo pretpostavke. Da li ti kandidati nisu po volji Vladi ili je neki drugi razlog to zaista ne znam”, kaže tužilac Radovan Lazić.

Advokat krivičar Jugoslav Tintor, kome su upravo tužioci suprotstavljena strana u sudnici, ističe da zakon predviđa maksimum od godinu dana – koliko neko može da bude vršilac dužnosti tužioca, ali se to često prekoračuje. Tada advokati pred sobom imaju tužioce koji osluškuju stav političara u svom poslu.

“Stalnost nosilaca pravosudnih funkcija je takođe princip koji mora da se omogući ako hočemo da imamo tužioce i sudije da sude i da tuže bez ikakvih uticaja i da se rukovode samo slovom zakona”, smatra Tintor.

Izbor tužilaca je pitanje za Državno veće tužilaca, kažu u Ministarstvu pravde. Na naše pitanje da li će ministarka Nela Kuburović to pitanje pokrenuti pred Vladom Srbije, pošto je ceo proces zakočen još od septembra, nismo dobili odgovor.

Video prilog televizije B92 možete pogledati ispod:

Izvor: B92, autor: Uroš Piper

spot_img