Sukob državnog sekretara i tužilaca zbog Savamale

Najnovije:

Podelite članak

Sukob državnog sekretara i tužilaca zbog Savamale (FOTO: Insajder)Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić ocenio je današnju izjavu tužioca Radovana Lazića da u slučaju Savamala nije problem samo rušenje objekata, već to što Policija nije reagovala po prijavama građana, senzacionalnom.

“Imamo situaciju da Policija i javni tužilac treba da rade na svom odnosu i da ga dalje razrešavaju. Ne vidim ništa veliko u ovome. Više je izjava tužioca Lazića senzacionalna”, rekao je Ilić.

Ilić je rekao da ne zna šta piše u predmetu Savamala i dodao da se zalaže za borbu protiv curenja informacije iz Policije i Javnog tužilaštva.

On je dodao da “stvari” treba da se odvijaju u institucijama, da Policija i javni tužilac treba da sarađuju, odnosno da razmenjuju informacije, i da ako postoji neki problem to reše institucionalno.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja javnih tužilaca Radovan Lazić na televiziji N1 ranije danas rekao je da u slučaju Savamala “nisu problem samo rušenje objekata, maltretiranje ljudi, lišavanja slobode”, već da je “veći problem što Policija nije reagovala po prijavama građana da se vrši krivično delo”.

“Tužilaštvo nema svoje istražioce, Policija je odvojen organ. I ako imate situaciju da je prema izveštaju zaštitnika građana Policiji prijavljeno i da se navodi da se ne postupa, kako možete očekivati od te policije da pruži Tužilaštvu dokaze u tom istom predmetu?”, rekao je Lazić.

Lazić je govorio i i da tužioci nisu samostalni zbog prevelikog uticaja politike.

“Naše tužilaštvo nije nezavisno, ni po Ustavu. Po Ustavu je samostalno, a nezavisnost je rezervisana za sud. Mnogo je veći problem što Ustavom proklamovana samostalnost nije potpuna i često se narušava”, naveo je Lazić.

Mediji su prethodnih dana objavili da je ministar unutrašnjih poslova Neboša Stefanović šokiran reakcijom Tužilaštva koje, kako kaže, danima ćuti na otvorene pozive pojedinih političara na sprovođenje “makedonskog scenarija” u Srbiji.

Radovan Lazić, reagujući na ovu izjavu ministra, rekao je za Insajder.net da to ne može da tumači kao otvoren pritisak na ovu nezavisnu instituciju.

Predsednik Udruženja tužilaca: Lazić iznosio naše stavove

Predsednik Udruženja tužilaca Goran Ilić rekao je za N1 da nije razmatrao izjavu tužioca Radovana Lazića u kontekstu “senzacionalizma”, kao što je to učinio državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić, i dodaje da je Lazić iznosio stavove Udruženja.

“Moram da kažem da je Lazić u pogledu ustavnog položaja Javnog tužilaštva, odnosa Tužilaštva i Policije i posebno odsustva kontrole nad Policijom iznosio stavove Udruženja tužilaca Srbije, kojima smo više puta naglasili da u tzv. politički osetljivim predmetima, kakav je Savamala, Tužilaštvo nema efektivnu kontrolu nad Policijom.

Takođe, isticali smo da je sistemsko rešenje po kom Policija izvršava naloge svojih starešina, a ne tužilaca, loše”, izjavio je Ilić.

Izvor: Beta, Insajder

spot_img