Goran Ilić u prvoj epizodi serijala Dokaz na TV Prva o temi “Pritvor – pretpostavka nevinosti ili krivice”

Najnovije:

Podelite članak

Goran Ilić u prvoj epizodi serijala Dokaz na TV Prva o temi "Pritvor – pretpostavka nevinosti ili krivice"Prva epizoda serijala Dokaz: “Pritvor – pretpostavka nevinosti ili krivice“ – pažnju posvećuje činjenici da se u Srbiji godišnje izriče oko 20.000 dana ili 54 godine neosnovanog pritvora, a država odnosno njeni građani, po tom osnovu plaćaju 1,5 miliona evra svake godine.

Pretpostavka nevinosti se, pri tom, i u pravosudnom sistemu, medijima, pa i društvu u celini prečesto „avansno“ zamenjuje pretpostavkom krivice. Ovaj fenomen bio je naročito izražen u periodu neuspele reforme pravosuđa iz 2008. godine, ali još uvek nije rešen.

Epizoda daje sveobuhvatnu analizu problema i mišljenja brojnih pravnih, medijskih i stručnjaka za ljudska prava, podseća na afere čiji deo su bili i neosnovani pritvori, mnoge slučajeve nepoznatih, ali i poznatih ličnosti čije pravo je kršeno pre, za vreme i posle hapšenja. Ekskluzivne ispovesti o vremenu provedenom u pritvoru za koji se kasnije ispostavio neosnovanim iznose i Svetlana Vukajlović, nekadašnja direktora RFZO, Borislav Novaković, bivši gradonačelnik Novog Sada i Jasna Matić, nekadašnja ministarka telekomunikacija.

Pravosudni sistem Srbije, ali i društvo u celini ne uspevaju da nađu adekvatan odgovor na zaštitu osnovnog ljudskog prava – prava na slobodu, koje podrazumeva i pretpostavku nevinosti, ali ni da upotrebi sve zakonske mehanizme kojima će istražiti i pribaviti dokaze u slučajevima koje bi tužilaštvo sa razlogom trebalo da pokrene. U svemu ovome, veliki uticaj ima politika, pa i tajne službe, a značajnu ulogu i odgovornost imaju i mediji, ali i stručna javnost.

Izvor: TV Prva

spot_img