Ocena rada tužilaca

Najnovije:

Podelite članak

Beograd, 2. jul 2008.

Neophodno je utvrditi kriterijume za ocenu rada tužilaca da bi pravosuđe moglo da napreduje, složili u se učesnici okruglog stola održanog povodom vrednovanja rada tužilaštava prilikom napredovanja i li vođenja disciplinskih postupaka.

Snežana Malović, prvi zamenik ministra pravde, rekla je da su u prošlosti izbori sudija i tužilaca bili podložni političkim pritiscima i ličnim uticajima.

Ona je istakla da će se utvrđivanjem kriterijuma izbeći da pojedini postupci zastarevaju ili traju predugo. Vršilac dužnosti državnog tužioca Slobodan Radovanović rekao je da je Savet ministara EU preporučio da prilikom izbora sudija moraju da budu isključeni korporacijski i stranački uticaji.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević naveo je da tužioci treba da budu ocenjivani u odnosu na njihovu ažurnost, stručno znaje manifestovano kroz zastupanje pred sudom, sposobnost za učenje i usavršavnje, kao i da budu procenjivane njihove moralne i ljudske osobine.

Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal, istakao je da je za budući rad tužilaštava presudan kvalitet kadrova koji će biti birani i da pre svega misli na stručnost. Jasmina Kiurski, zamenik državnog tužioca i član grupe koja je radila predloge zakona o tužilaštvima, navela je da očekuje da će do kraja godine biti usvojeni sistemski zakoni.

(Izvor: Blic, autor: V. Z. C.)

spot_img