„Nijedna vlast nije rešavala politički pritiske na pravosuđe, pa ni aktuelna“

Najnovije:

Podelite članak

Goran IlićPolitički uticaj na pravosuđe postoji, smatra poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić. On kaže da je predsednik Srbije u pravu kada kaže da je problem političkog uticaja na pravosuđe nasleđen, ali je naglasio da bi trebalo dodati da “taj problem nijedna vlast nije rešavala, a ne rešava ga ni ova”.

“Zbog političkog uticaja na pravosuđe trpe svi, a najviše građani Srbije koji zaslužuju pravične i zakonite odluke sudija i tužilaca, bez uticaja bilo koga sa strane. Na žalost, ponekad to nije slučaj. Dobro je što je predsednik rekao da problem postoji iako nasleđen, budući da predstavnici vladajuće koalicije neretko u javnim nastupima tvrde suprotno, da nema političkog uticaja na pravosuđe”, ocenio je Ilić.

Poverenik je naglasio da je politički uticaj na pravosuđe samo jedan od brojnih problema u pravosuđu.

“Sporost je svakako problem koji najviše pogađa građane Srbije” zaključio je Ilić.

Poverenik za samostalnost tužilaca u najmanje dva slučaja zaključio je da je na tužioce pokušan politički pritisak. Prvi slučaj je bio u Mionici, a drugi u Valjevu.

Evropska unija odobrila je Srbiji otvaranje dva, a ne tri poglavlja, jer smatra da u Srbiji nije dovoljno urađeno u unapređenju vladavine prava, jačanju pravosuđa i temeljnih prava. Zemlje Unije smatraju da su potrebni i napori za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i “pranja novca”.

Reagujući na ovu odluku predsednik Srbije rekao je da u potpunosti prihvata primedbe na račun pravosuđa, ali je za to optužio prethodnu vlast, pre svega Demokratsku stranku.

“Kad jedna politička stranka, kao što je Demokratska stranka, postavi sve sudije i sve tužioce u tobož reformi pravosuđa, sigurno je da tih problema ima. Videli ste, uostalom, Miškovićevog privatnog sudiju koji je danas postao zvanično potpredsednik ili visoki funkcioner Jeremićeve stranke… Očigledan, dakle, brutalni politički uticaj, i tu su ljudi iz Evrope sasvim u pravu, i uveren sam da su na to mislili”, rekao je Vučić.

Bivši sudija Vučinić: Vlast me blati jer nisam hteo budem njihov „partijski sudija“

Bivši sudija sada član predsedništva Narodne stranke Vladimir Vučinić, kaže da to što je pre oko mesec dana postao član nove političke stranke ne može imati bilo kakve veze s neefikasnošću pravosuđa, koja se inače ne meri u tako kratkom periodu. Vučinić je u pisanom saopštenju naveo da ga „vlast blati jer nije podlegao pritiscima“.

“Notorna je neistina da sam bio nečiji ‘privatni sudija’, i to iznose oni koji se ne mire sa mojim nepristajanjem da budem njihov ‘partijski sudija'”, naveo je Vučinić u pisanoj izjavi koju je prenela Narodna stranka.

Prema njegovim rečima, to što je pravosuđe, kako prvi put priznaje i aktuelna vlast, neefikasno, može biti samo posledica njene nesposobnosti da organizuje rad pravosuđa.

“Takođe, to je rezultat i pogrešnih i zlonamernih odluka pojedinih poslušnika na rukovodećim mestima u sudu, koje su primorale neke kvalitetne sudije da napuste pravosuđe, dok je premeštanje sudija iz jednog u drugo odeljenje, mimo bilo kakvih pravila, kriterijuma i stvarne potrebe, nanelo nesagledivu štetu srpskom pravosuđu”, rekao je Vučinić.

On je rekao da će za to jednog dana morati da se polože računi građanima.

“Jasno je da sada oni koji su time unizili pravosuđe, dovodeći ga na rub propasti, na ovaj ili sličan način ‘peru ruke’, bezuspešno blateći one koji, braneći čast i dostojanstvo sudijske funkcije i pravosuđa, nisu podlegli njihovim pritiscima i ucenama”, kazao je Vučinić.

Vučinić je bio sudija koji je predsedavao većem koje je sudilo biznismenu Miroslavu Miškoviću. U centar pažnje javnosti došao je pošto je u decembru 2013. godine vlasniku “Delte” vratio pasoš i dozvolio mu poslovni put u London.

Njega je Visoki savet sudstva smenio sa dužnosti sudije Specijalnog suda na lični zahtev u februaru ove godine, a nakon, kako je tvrdio Vučinić, pritisaka kojima je bio izložen u ovom postupku, naročito posle odluke da Miškoviću vrati pasoš. Vučinić sada radi kao advokat.

Izvor: Insajder, Beta

spot_img