Uticaj politike i zakoni – uzrok problema u radu tužilaca

Najnovije:

Podelite članak

Uticaj politike i zakoni - uzrok problema u radu tužilacaTo ne zavisi od tužilaštva, ni od struke, ni profesure, već politike. Za sada nismo imali političku elitu koja je mogla da odoli iskušenju da kontroliše izbor sudija i tužilaca i postupke, ali naše je da ukazujemo na propuste”, rekao je Nenad Stefanović, iz Udruženja tužilaca Srbije.

Sa kakvim problemima se u svojoj praksi suočavaju tužioci? Spisak je dug, a prema istraživanju Udruženja tužilaca Srbije, uzrok su loša zakonska regulativa i preveliki uticaj politike.

Loša saradnja i koordinacija policije i tužilaštva, manjak ljudi, ali i znanja, nedostatak zakonskih odredbi, uticaj politike na obe instuitucije, samo su neki od problema koje su tužioci i policajci prepoznali u zajedničkom radu. Udruženje tužilaca sprovelo je anketu iz koje prozilazi da su i jedni i drugi zadovoljni zajedničkim radom, ali je analiza njihovih stavova pokazala potpuno drugačiju situaciju.

Tužioci su nezadovoljni tužilačkom istragom: 66 odsto njih misli da policija ne izvršava njihove naloge u potpunosti, 63 odsto da policija nije skroz osposobljena za posao koji obavlja, a 71 odsto je navelo da su nakon policijske obrade dobijali neupotrebljive dokaze.

Rezultati ne čude ako se uzme u obzir da propisi nisu usaglašeni, da nema dovoljno razmene znanja i iskustava između policajaca i tužilaca, kao ni kvalitetne obuke, ali ključnim smatraju zavisnost od izvršne vlasti i veću moć koju ima policija. Tužioci zahtevaju promene.

“To ne zavisi od tužilaštva, ni od struke, ni profesure, već politike. Za sada nismo imali političku elitu koja je mogla da odoli iskušenju da kontroliše izbor sudija i tužilaca i postupke, ali naše je da ukazujemo na propuste”, rekao je Nenad Stefanović, iz Udruženja tužilaca Srbije.

U Udruženju tužilaca predlažu i dodatna poboljšanja – izmene zakona i Ustava koji bi doprineli većoj samostalnost tužilaca prilikom sprovođenja istraga i veće ingerencije nad policijom, izlazak predstavnika izvršne vlasti iz Državnog veća tužilaca i ulazak predstavnika civilnog društva u to telo, kao i prelazak Kriminalističke policije pod nadležnost tužilaštva.

Video prilog televizije N1 možete pogledati OVDE.

Izvor: N1, autor: Nikola Radišić

spot_img