Precizirati kriterijume za izbor

Najnovije:

Podelite članak

Beograd, 19. novembar 2008.

Moderni, sposobni i efikasni tužioci stvaraju se uspostavljanjem jasnih kriterijuma za njihov izbor.

Izbori sudija i tužilaca često su bili podložni političkim pritiscima i ličnim  uticajima, a veoma je važno da izbor nosilaca pravosudnih funkcija bude  transparentan i objektivan, rekla je ministarka pravde Snežana Malović na  jučerašnjoj konferenciji o kriterijumima za vrednovanje rada javnih tužilaca  održanoj u Beogradu. Ministarka je istakla da upravo vrednovanje rada sudija i tužilaca, uz objektivne kriterijume koje treba ustanoviti, predstavlja jedan od  najvažnijih izazova reforme pravosuđa.

– Uspostavljanje preciznih kriterijuma otkloniće sve nedostatke sistema izbora sudija i tužilaca. To je važno i zbog unapređenja rada zaposlenih u pravosuđu,
isto kao i ustanovljavanje disciplinske odgovornosti za nestručan i nesavestan  rad. Na ovaj način će se postići da u pravosuđu Srbije rade stručne,
osposobljene i dostojne sudije i javni tužioci, čime će se povećati efikasnost  čitavog sistema – rekla je Snežana Malović.

Novi zakoni, naglasila je ona, omogućiće i uspešnu borbu protiv svih oblika  kriminala, a posebno sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv  korupcije i pranja novca.

Tužilac za ratne zločine Republike Srbije Vladimir Vukčević rekao je da su  Srbiji potrebni moderni, sposobni i efikasni tužioci.

– Takvi tužioci se stvaraju uspostavljanjem jasnih i profesionalnih  kriterijuma, utvrđenih pravila koja smanjuju mogućnost zloupotrebe ili  uplitanja drugih grana vlasti u izbor tužilaca – rekao je Vukčević.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da će  precizni kriterijumi vrednovanja rada imati za cilj da se iz tužilačke  organizacije odstrane nesavesni i nestručni, a time će biti unapređeni  rezultati onih koji časno rade svoj posao. Vrednovanje rada biće osnov i za  napredovanje tužilaca, ali i za razrešenja sa dužnosti, rekao je specijalni  tužilac.

Udruženje tužilaca Srbije organizovalo je juče konferenciju „Kriterijumi  vrednovanja rada javnih tužilaca” u cilju pripreme mehanizama za sprovođenje  novog seta pravosudnih zakona. I tužioci će, kao i sudije, imati opšti izbor  odnosno reizbor, a novi organ – državno veće tužilaca učestvovaće u izboru  javnih tužilaca, ocenjivaće njihov rad, odlučivati o napredovanju i  disciplinskoj odgovornosti. Funkcija zamenika javnog tužioca biće stalna, dok  će se šefovi tužilaštava birati na period od šest godina.

U radu konferencije učestvovali su i predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna  Medenica, zamenik državnog odvjetnika Hrvatske Dragan Novosel i šef pravnog  odeljenja misije OEBS-a u Srbiji Rut van Rin.

(Izvor: Politika, autor : A. PETROVIč†)

spot_img