UTS povodom saopštenja Ministarstva pravde: Nije potrebna brza, već dobra reforma

Najnovije:

Podelite članak

UTSPovodom saopštenja Ministarstva pravde od 03.10.2018. godine pod naslovom “Ubrzati reformu pravosuđa i izmenu Ustava u oblasti pravosuđa” koji se ticao sastanka sa predstavnicima novoosnovanog udruženja, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca pohvaljuje stav o potrebi ponovnog organizovanja javnih debata od strane Odbora za ustavna pitanja, nakon čega bi trebalo da bude sačinjen konačan predlog amandmana. Podsećamo da je ponovno razmatranje nacrta teksta amandmana bio zahtev UTS, iznet na okruglom stolu 18. septembra 2018. godine.

Takođe, izražavamo uverenje da će biti usvojen i predlog UTS, koji se odnosi na ispunjenje obaveze iz tačke 1.1.3. Akcionog plana za poglavlje 23, prema kome je neophodno formirati radnu grupu za izradu radnog teksta Ustava, kao i predlog o neophodnosti ponovne ocene konačnog teksta od strane Venecijanske komisije.

Nesporno je da je reforma pravosuđa u Republici Srbiji neophodna. Pitanje je samo kakvo pravosuđe želimo reformom da kreiramo. Na žalost, Srbija je u neprestanoj reformi duže od 10 godina i brojne reforme su dale negativne rezultate, što više govori o reformama, nego o srpskom pravosuđu. Podsećamo da su prethodne “brze reforme” rezultovale reizborima, lošim zakonima, blokadom rada pravosuđa i konačno milionskim štetama. Smatramo da je zahtev za ubrzanjem reforme lakomislen, jer pravosuđu nije potrebna brza, već dobra reforma. Stoga, iako naslov teksta nije u skladu sa sadržinom, pohvaljujemo svaki napor usmeren ka povećanju odgovornosti, pažnje i obazrivosti u razmatranju teksta amandmana budućeg Ustava.

UTS

spot_img