Tužioci traže nezavisnost u Ustavu

Najnovije:

Podelite članak

Goran IlićPregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom 23 i 24, koja su u vezi sa vladavinom prava, toliko su važna da se otvaraju među prvima kako bi odmah mogao početi rad na reformama, a od tih poglavlja zavisi brzina pregovora, rečeno je na skupu o nezavisnosti tužilaštva.

“Prava mera napretka u pregovorima nije otvaranje, već zatvaranje poglavlja”, rekla je Nora Hajrinen iz Delagacije EU u Beogradu.

Istaknuto je da u izmenama ustava koje predstoje, tužilaštvo mora da bude nezavisno.

Rečeno je i da u predstojećoj raspravi u vezi sa ustavnim amandmanima koji su nedavno stigli u parlament, moraju da budu uključene sve zainteresovane strane, između ostalih i stručna javnost, civilni sektor i mediji.

“Držim da je nezavisno tužilaštvo ono koje istražuje, ukoliko je to slučaj, i prosecuira i poslednjeg beskućnika u državi, kao i premijera na jednak način, zasnovano na dostupnim dokazima i na legalan način. To je moje mišljenje. Ostavljam vama da procenite da li je takva situacija u Srbiji ili nije. Ako je vaš odgovor “ne”, možda postoji problem”, rekao je Marucio Salustro iz OEBS-a.

Video priloge televizije N1 možete pogledati OVDE.

Izvor: N1, autor: Vojislav Stevanović

spot_img